Criatures 13/04/2012

El semàfor

3 min

- Tot sovint pels pares novells és complicat saber si la lactància ha començat amb bon peu o les coses no van del tot bé. Quan no has tingut mai una criatura no sap llegir les senayls.

- Les criatures han de recuperar el pes del naixement als 15 dies de vida ( 17 com a molt) sí o sí. Davant una criatura que no augmenta de pes la recomanació d'esperar és del tot equivocada.Esperar a què? Esperar a veure si el recupera sol? Esperar a veure si de cop mama més? Esperar no serveix de res només per empitjorar la situació; cal ACTUAR.

Tot sovint les mares no tenen cap referent de pes que els confirmi que tot va bé. Saben el pes a la sortida de l'hospital però la visita al pediatra tot sovint no és immediata i no tenen cap mena de control sobre l'estat de la criatura i no saben si la lactància va bé.

Ens hem trobat en casos greus de deshidratació que han passat desapercebuts pels pares, casos en que la pèrdua de pes era de més de700g, casos en que les criatures estaven en una situació perillosa i no s'havia i els pares penaven que tot anava bé.

Hi ha una sèrie de valoracions molts simples que els pares (doules/assessores) poden fer i que determinen si tot va bé o si cal actuar. De la mateixa manera que sabem "llegir" un semàfor i entendre si la situació pot ser perillosa o no, si llegim les senyals de la nostra criatura podrem saber quin és l'estat de la criatura i ens pot informar de com van les coses.

Per tant només cal saber llegir aquestes senyals. He creat una taula que podeu veure a continuació perquè així els pares davant del dubte la puguin consultar.

Si conesteu sí a totes o practicament totes les afirmacions d'una fila: verd, taronja o vermell, valoreu al final de la taula què heu de fer:

Recuperació de pes

Pes recuperat o 100g o menys per recuperar-lo

Falten més de 100g per recuperar el pes o no ho sabem

Pràcticament no s’ha produït modificació del pes respecte al naixement

Preses en 24h

Entre 12 i 8

8 preses

8 o menys

Quantitat de caques

En cada presa o gairebé totes

Menys de 3 més petites que una cullerada sopera

Cap

Color dels pipis i quantitat

Groc clar (palla) +6

Fosc <5

Taques roses al bolquer o 3 pipis

Estat de la fontanel·la

Abombada

Enfonsada

Plec del coll

No prènsil

Prènsil

Color de la pell

Coloració normal

Coloració groguenca

(icterícia)

Color grisenc o pàl·lid o icterícia més enllà del cap

Estat físic

Resposta als estímuls. Bon to muscular

Baix to muscular

Baix to muscular. Letargia

Estat general

Bo. Despert i actiu

Capaç de despertar-se i mamar una mica però s’adorm amb facilitat

No es desperta

Què cal fer

Seguir igual, tot va bé!

Augmentar les preses i contactar amb un grup de suport

Si hi ha 5 o més afirmacions en aquesta fila: suplementar immediatament a la criatura i anar a un servei d’urgències

Detalls importants: Deposicions:La taula està pensada per fer-se servir a partir dels 6 dies de vida, abans les caques i els pipis poden ser menys i és nomal. Avegades per valora els pipis cal fer una “autòpsia” als bolquers, obrir-los amb estisores i veure si la pols que hi ha en el seu interior s’ha convertit en gelatina, senyal que la criatura ha fet pipi. Les taques roses (els urats): Els dos primers dies de vida poden ser normals, més enllà indiquen deshidratació.

Estat de la fontanel·la: Cal passar la mà per sobre la fontanel·la per poder valorar-la. La fontanel·la normalment està abombada o una mica enfonsada respecte al resta d’ossos del cap. Si està notablement enfonsada és una senyal d’alerta, indica deshidratació.

Plec del coll: Cal situar-se sobre la pell del estern i pinçar-la amb els dits ( fer un pessic suau) si la pell torna immediatament a lloc es bona senyal si el plec es manté uns segons indica deshidratació.

Color de la pell: El color pàl·lid o grisenc de la pell és alarmant en un nadó i cal actuar amb urgència. De la mateixa manera l’ictèrica ens indica que pot passar quelcom.

Estat general: Un nadó que dorm massa no menja si no és capaç de despertar-se cal suplementar-lo amb mètodes com el xeringa-dit.

Per tant ja sabeu, si el semàfor és verd podeu seguir :-) si és taronja o vermell atureu-vos i busqueu ajuda com abans millor!

stats