Som la llet

Alba Padró i Arocas

La llet és blanca i el cel és blau

La llet és un líquid blanquinós i opac produït per la secreció de les glàndules mamàries de les femelles dels mamífers.

Qui dubta que la llet és blanca, el cel és blau, la gespa verda i el sol groc? Doncs no, la llet a vegades no és blanca, i no parlo del calostre que té aquell to tan espectacular entre groc i taronja. Parlo de la llet, de la llet madura.

La llet pot canviar de color per diversos motius i més d'una mare m'ha trucat esglaiada al veure la seva llet de color blau!

I no era la Barrufeta qui em trucava! Aquí teniu unes foto

s de la llet blava. Un color habitual i molt corrent de la llet materna, tot sigui dit.

Hi ha tres causes que modifiquen el color de la llet materna:

- Causes fisiològiques

- Causes dietètiques

- Causes patològiques

Dins les fisiològiques destaca els primers dies de vida l’anomenat “síndrome de les canonades rovellades”, és un trastorn limitat als primer dies de vida de la criatura. L'augment de sang als conductes els dies abans de parir crea petites "ferides" als conductes, la sang s’acumula dins la llum dels conductes i es transforma en una substància de color marró. A vegades la llet ésmésvermellosa com podeu veure a la imatge, per no dir vermella del tot!

També la coloració verdosa és normal i no cal fer res especial ni deslletar, el color esta causat per l'acumulació de material lipídic als conductes. La llet tot i el seu color és bona igual. Només espanta una mica.

La llet vermellosa tambéestà causada per: ferides al mugró o per una infecció bacteriana de la glàndula. La criatura pot pendre la llet amb aquest

a sang sense problemes, només cal recordar que pot fer les caques de color negre. De tota manera, si es vol es pot eliminar l'aportació extra de proteïnes i ferro. Es deixa reposar la llet, la sang es diposita al fons, i així és pot extraure la llet "neta" de la capa superior i llençar la sang.

Les causes dietètiques són més divertides. En ocasions la medicació o l’alimentació que pugui prendre la mare alteren el color de la llet. Això sí, cal que tota la llet sigui de colors,si només surt d’un conducte cal revisar les causes patològiques que apunto al final de l'entrada.

El consum, habitual i desmesurat, de refrescos de taronja pot aportar un color ataronjat a la llet. Aquests colorants formen part de la nostra alimentació: gelatines, refrescos, sucs, xauxes... No són tóxics ni perillosos, per tant no cal descartar la llet.

La llet verda també pot ser causada per begudes isotòniques per a esportistes, suplements d’algues o per prendre una quantitat important de verdura de fulla verda: espinacs, bledes… Per cert d'aquesta no en tinc fotos. Voluntàries??

Els suplements de vitamines també poden modificar el color de la llet.La llet tenyida de colors hauria de desaparèixer una vegada eliminat el producte de la dieta de la mare.

També la literatura mèdica recull el cas d’una dona que produïa llet negre. Però per desgràcia no en tinc foto! Tot i que a priori sembla molt espectacular, la llet d’aquest color es produïa

jaque la dona es medicava amb un antibiòtic especial per a l’acnè.

Les causes patològiques ja són més serioses. Qualsevol secreció pel mugró fora de l’etapa de embaràs i lactància hauria de ser revisada per un ginecòleg i caldria també prendre'n mostres i analitzar la secreció.

L’ectàsis ductal o comedomastitis és un terme mèdic que es refereix a un bloqueig o taponament del conducte mamari just per darrere del mugró. L'ectàsies ductal mamària és una condició benigna que passa en dones properes a l'edat de la menopausa. Moltes dones poden tenir una secrecióblanquinosa, verda o negra d'un mugró.

Una altre causasón els papilomes intraductals. És una massa que ocupa els conductes. Està format per cèl·lules que provenen del revestiment dels conductes. Origina una secrecció hemorràgica espontània. Cal que estiguin controlats per un especialista.

Cal preocupar-se per la secreció del mugró quan es produeix de manera espontània (surt per si mateix sense prémer), només surt d’un costat, i/o si és clar i enganxós, com una clara d'ou, o amb sang.

Així que ja veieu la llet no sempre és blanca. Per cert, el cel tampoc!

*La primera i la tercera foto són cedides per la llevadora Janelle Aby.