Som la llet

Alba Padró i Arocas

El llaç rosa

El 19 d'octubre es va celebra el Dia Mundial del Càncer de Mama, al Facebook han aparegut un parell de "campanyes" que ens intenten concienciar sobre el càncer de mama.

Totes tenim una amiga, una coneguda, una germana, una mare, una tieta o fins i tot una filla que ha patit o pateix càncer de mama.

Si teniu la sort de no conèixer a ningú que hagi viscut aquesta malaltia, us convido a veure les fotografies que Kerry Mansfied es va fer a ella mateixa. Són un testimoni colpidor dela realitat física i emocional que viu una dona que lluita contra el càncer.

Segons les estadístiques de l'Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC), el càncer de mama és el tumor més freqüent en les dones occidentals. A Espanya es diagnostiquen al voltant de 22.ooo nous casos l'any, i s'estima que el risc de patir càncer de mama és d'aproximadament una de cada vuit dones.

Cada any per aquestes dates sentima les autoritats sanitàries i lesplataformes com l'AECC insistiren la importància de la detecció precoç, ja que aquest constitueix el millor camí per aconseguir una disminució significativa de les pitjors conseqüències d'una malaltia tan agressiva.

Però poques vegades sentim esmentar en els mitjans de comunicació l'únic factor de prevenció real que existeix per lluitar contra el càncer de mama, la lactància materna.

Per tant ens calrecordar que la lactància materna constitueix l'ÚNIC factor de prevenció del càncer de mama i d'ovari que existeix ara per ara. Per cada 12 mesos més de durada mitjana de la lactància materna, es podrien evitar, en els països desenvolupats, 50.000 casos de càncer de mama a l'any, un 11% del total, segons els resultats de 47 estudis realitzats a 30 països pel Grup de Col.laboració sobre Factors hormonals en el Càncer de Mama i publicats a la prestigiosa revista científica The Lancet:

(Collaborative reanalysis of individual data from 47 Epidemiological studies in 30 countries, including 50.302 women with breast cancer and 96.973 women without the disease, The Lancet, Volume 360, Issue 9328, pages 187-195, 20 de Juliol de 2002)

L' article es pot consultar, en anglès, en aquestenllaç:http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736 (02) 09454-0/abstract

Segons Carlos González: "es dediquen molts diners a realitzar centenars de milers de mamografies, a formar a centenars d'especialistes que les practiquen, a escriure cartes que recorden les dones que ja els toca la prova.

I quan en aquestes mamografies es detecta alguna cosa no és la fi, sinó tot just el principi d'anys de durs tractaments, molt costosos per al sistema sanitari, enormement angoixants i dolorosos per a les pacients, sense èxit assegurat. En canvi, la lactància és una prevenció primària de milers de dones que s'evitarien així la biòpsia, els efectes secundaris de la medicació, els riscos de la intervenció ... De moment és l'única estratègia coneguda i aplicable per prevenir el càncer de mama ".

Davant la contundència de les conclusions científiques, només cal preguntar-nos què esperen les nostres autoritats sanitàries per convertir la lactància materna en una veritable prioritat, el que significaria anar més enllà de les campanyes periòdiques de divulgació dels beneficis de la lactància materna, que en el fons no són sinó el punt de partida, ja que les estadístiques ens demostren que moltes mares abandonen precoçment la lactància per falta de suport i informació en el moment en què sorgeixen dubtes i problemes relacionats amb l'alletament.

Cal que s'inverteixi en la formació adequada dels professionals sanitaris per tal de capacitar-los per ajudar les mares que volen donar el pit, en la investigació de les patologies associades a l'abandonament precoç de la lactància (sobretot les infeccions de mama i el seu tractament) i al foment de veritables mesures de conciliació de la vida laboral i familiar.

Només així aconseguirem que els beneficis de la lactància materna (que, recordem-ho, també prevé el càncer d'ovari, l'osteoporosi i l'anèmia en la mare, per no parlar dels efectes sobre la salut del nadó) es facin extensibles al conjunt de la societat.