Criatures 25/01/2012

I el gran?

5 min

-

Aquest preciós retrat s'anomena "La Verge del camp " és obra del pintor americàGariMelchers. I tot i que el pintor retrata aquesta madona del segle XIXalletant a la seva criatura el que realment m'interessa és la criatura rossa que hi ha a la dreta de la imatge. La germana/germà gran que s'acosta a la mare, fa notar la seva presència.... I potser demana teta??

-

Suposarem que aquesta mare fa tàndem i tot que ja hem parlat altres vegades del tàndem, de la sevanul·la perillositat per la criaturarecent nascuda, avui m'agradaria parlar dels sentiments/comportaments que el tàndem pot produir al germà gran que acaba de cedir la seva teta a un petit desconegut. Després de mesos de sense pràcticament llet, si no s'ha deslletat, el germà gran està àvid delletetai l'arribada d'un munt de llet els obre la gana! Volen mamar cada vegada que mama el petit, si fos per ells es passarien el dia enganxats a la teta i això s'acostuma a traduir en un augment notable de pes. Es posenrodonetscom pomes!

Acostumen a ser conscients (depèn de l'edat) de quin pit és "el bo": el que produeix més llet i "el dolent" i acostumen a entendre i a cedir el bo al nou germanet sense massa problema. El tàndem els ajuda a no sentir-se desplaçats amb l'arriba de la nova criatura, comparteixen la mare i el més sagrat: el pit!

Avui les mares expliquen què pensen que va suposar el tàndem per les seves criatures:

- "La gran té 4 any i mig i peque en farà 2 al febrer. Al principi, va ser una mica difícil perquè la gran ha tingut gelosia de la seva germana i no li feia molta gràcia això de compartir la seva mama, però tot i així per a ella va ser una manera de portar-ho millor perquè podia seguir donant-li i així no es sentia desplaçada. Això si durant gairebé tot el primer any, cada vegada que la petita estava a la teta (molt sovint) la gran també m'ho demanava! Des de fa poc intento no fer-ho al mateix temps i en aquest cas li demano a la gran que s'esperi una mica. De vegades és la petita qui no vol compartir amb la seva germana. Però la majoria de la vegades estan les dues a la teta sobretot quan torno del treball i és el nostre moment del dia. Ara les dues són cada vegada més còmplices"

"Per a nosaltres va ser positiu sobretot pel tema de la gelosia. També positiu perquè fluísla lletamb més força , sempre tenia els pits plens i de fet crec que mamar les dues juntes els ha creat un vincle molt especial"

"Per la meva filla crec que l'hi ha servint per sentir-se menys desplaçada. Però els començaments van ser molt durs perquè el petit no s'enganxava bé i cada presa era un suplici pel que no era capaç de donar-li el pit als 2 alhora. I la gran era veure el seu germà al pit i voler-ne de forma desesperada. Fins que va assumir que havia d'esperar, que el petit tenia preferència perquè només es podia alimentar de llet de mami! Ho vam passar bastant malament. Però ara és ella mateixa la que si està al pit i el seu germà plora es deixa anar de seguida perquè pugui posar-lo a ell i no plori"

"En el nostre cas sí que va augmentar bastant la demanda de la gran en néixer el petit. Va passar de prendre 4 o 5 vegades a la setmana a un parell de preses al dia, però només els primers dies ... I li deia a la seva germana: Valjaaaaque te l'acabes!

De fet recordo que en aquesta època la gran estava com una poma, perquè tenia gairebé 4 anys i menjava molt i mamava molt, tenia por que la seva germana la deixés sense llet!

"Donar pit a un germà gran es una manera "fàcil" de que es senti estimat i tingut en compte. Fàcil perquè ho pots fer mentre alletes al bebè. Però ho he posat entre cometes perquè també és molt intens i esgotador..."

"En el nostre cas el gran si que va augmentar la demanda, sobretot a les nits, però al cap d'un temps vam establir normes, 3 vegades al dia i només a casa, i llavors va estar molt millor.Quan va néixer la seva germana van canviar moltes coses en la seva vida; penso que seguir prenent el pit era com "estar a casa", una cosa així com "això no ha canviat tant".

"Si, la demanda va pujar (una mica només perquè sempre ha pres molt pit) quan estàvem a casa, quant sortíem amb les amigues, per descomptat, se'n oblidava i descendia. Dos anys després, amb 5, seguim igual; moltes vegades demana quan veu a sa germana"

"Abans de néixer el seu germanet ja li va deixar la seva teta, deia: "Aquesta és meva i aquesta de del germanet " Va ser molt bonic quan es van conèixer, després de gairebé 18 mesos segueixen compartint, i a més juguen mentre mamen."

"Ara tenen 2 i 4 anys i segueixen fent tàndem. Això sí quan el petit demana, el ran de vegades vol i si el gran demana el petit demana segur. Ha estat una experiència meravellosa per a tots encara que de vegades sigui esgotador"

"Els primers mesos, el gran, que era capaç de menjar-se tres plats de cigrons, va tornar pràcticament a laLME.. No sé si el va ajudar o no a portar millor l'arribada del germà, la veritat és que era petit i li va costar... Cada cop que el petit mamava, ell me'n demanava, com si només volgués saber si encara n'hi donaria a ell (sovint feia una xuclada i llestos), com una prova d'amor.... A casa no l'hi vaig negar mai al carrer o al parc sí, estàvem al març i donar-n'hi a tots dos alhora m'hauria suposat despullar-me massa.."

"En el nostre cas, crec que a la gran l'ha ajudat a sentir-se segura i confirmar que la mama també està per ella. Quan el petit demana, gairebé sempre ella també, ni que sigui per fer un xarrup. Els primers mesos va augmentar moooooltla demanda, ara set mesos després comença a ser com abans de parir,poquetesvegades. És una passada la complicitat que hi ha entre els dos mentre mamen junts! Devegades la gran li diu al petit, que de seguida es despista: "Va, pipa!!!" I el petit s'hitronxa...En algun moments és esgotador, i segons com, al carrer per exemple en ple mes de gener, incòmode i glaçat. A la gran de vegades li costa entendre que s'ha d'esperar, que si no la mama es congela les dues tetes..."

"El meu fill tenia 21 mesos quan va néixer la seva germana. No li va costar gens compartir les popes amb ella, entenia que era petita i necessitava popar primer (quan no popaven alhora). Com que no li he restringit mai el pit, no ha sentit que ella li hagi "pres" res, simplement ho gaudeixen junts. Ell ara té 3 anys i mig i ella un i mig, popen junts o per separat i es fan bromes i tot. Si ella està popant i seiem en una cadira (els 2 no hi caben) li fa "te tato" i quan ell s'acosta s'amorra ràpid a la popa rient i ell li diu "si dius te tato me l'has de donar eh!" i es toquen la cara, les mans o els cabells mentre popen. Quan el nen vol popar de les 2 li recordo que n'ha de deixar per la germaneta (si ella no ha popat encara) i de vegades ell mateix quan acaba diu: "n'he deixat una mica per la tata eh...". La veritat és que ho gaudim molt! I quan el pare fa broma i demana, la nena diu "te papa!"...si és que n'hi ha per tots! Hahahaha..."

Gràcies a tots i totes!

stats