Criatures 07/10/2011

El dia després

3 min

Una consulta que rebo setmana sí, setmana també. Com a mínim una per setmana. Entre xiuxiueigs i en veu baixa em pregunten: La píndola del dia del dia després és compatible amb la lactància.

La majoria de vegades són ells qui truquen per preguntar-me. Sembla que elles no s’atreveixen a explicar el que ha passat la nit anterior. Sigui per la raó que sigui: el preservatiu s’ha trencat, perdut o oblidat, la marxa enrere ha fallat, va ser per sorpresa... En aquests moments no volen ampliar la família, però és clar tenir que deslletar la criatura per prendre un medicament tampoc és una situació que vingui massa de gust!

Però pas a pas, com sempre.

Es denomina Anticoncepció d'Emergència (AE) als mètodes anticonceptius que les dones poden utilitzar en els dies següents a una relació sexual sense protecció anticonceptiva, per tal d'evitar un embaràs.

Es fan servir pastilles de levonorgestrel, o pastilles combinades d'estradiol i levonorgestrel. Ambdues contenen les mateixes hormones que s'usen regularment com anticonceptius. La diferència és que l'AE s'administra en dosis més altes i només dins de les 72 hores que segueixen a la relació sexual no protegida. Les pastilles de levonorgestrel són més efectives per prevenir l'embaràs i tenen menys efectes molestos que les combinades.

Les pastilles per AE són innòcues i no tenen contraindicacions mèdiques. Estan aprovades per l'Organització Mundial de la Salut i per les agències reguladores de medicaments d'Europa, Estats Units i moltes de les d'Àsia i d'Amèrica Llatina. Aquestes agències, així com la corresponent xilena, exigeixen que els productes passen per un rigorós escrutini de la seva seguretat i eficàcia abans de ser aprovats.

I tot i que alguns metges i farmacèutic recomanin deslletar o no alletar temporalment després del consum de AE, hem de saber en què es basen, així que mirem els prospectes:

NorLevo:

  • Lactancia:La lactancia materna es posible. Sin embargo, teniendo en cuenta que el levonorgestrel pasa a la leche materna, se recomienda dar el pecho justo antes de tomar NorLevo, y evitar la lactancia al menos durante las 8 horas posteriores a la administración de NorLevo.

Postinor

  • Lactancia:Consulte a su médico o farmacéutico antes de utilizar cualquier medicamento.Durante la lactancia puede utilizarse Postinor pero deben tenerse en cuenta las siguientes recomendaciones. Pequeñas cantidades del principio activo de este medicamento pueden aparecer en la leche materna, aunque no se piensa que esto sea perjudicial para el bebé. No obstante, si está preocupada puede tomar el comprimido inmediatamente después de dar el pecho y sacarse la leche durante las 6 horas posteriores a tomar Postinor, desechándola. De este modo puede reducir la cantidad de principio activo que reciba su hijo con la leche materna.

Tots els prospectes de medicaments, tots, desaconsellen l'ús del medicament durant la lactància o conviden a deixar d’alletar unes hores. Això té una raó molt clara, cap farmacèutica es vol arriscar a tenir un problema amb un nadó. Si una mare es pren un medicament i al seu bebè li surt un gra al nas pot acusar a la farmacèutica de ser la responsable. Per tant és més segur per ells dir que cap medicant és segur o que passa a la llet, cosa que és veritat, però sense especificar si la quantitat que passa a la llet suposa o no un risc per la criatura. El prospecte del Postinor és més correcte que el del NorLevo, però tot i així no és massa concloent.

Com dèiem és cert que la majoria de medicaments passen a la llet però cal valorar què és pitjor, suspendre la lactància hores o dies, o que la criatura rebi un tant per cert mínim del medicament. I així ho confirma la web de l'Hospital Marina Alta a Dènia,ambdós medicaments són compatibles i segurs amb la lactància. No cal deslletar per pendre'ls.

Bon cap de setmana i ull!!!!! :-)

stats