Criatures 04/04/2014

Deixa-ho!

3 min

- Es pot obligar a una mare i una criatura a deixar el pit? Us han obligat mai a deixar d’alletar pel motiu que sigui? Hem de deixar d’alletar si ens obliguen?

-

Dimecres vaig rebre aquest mail, després vaig parlar per telèfon amb aquesta mare que tenia el cor trencat perquè es veia obligadaa fer quelcom que no volia.

Hola Alba:

T’escric molt angoixada i molt trista. Avui he anat al pediatra i m’ha dit quem’obliga a deslletar la nena. Que ho he de fer ja! Que no puc esperar més, que la nena no creix perquè sap que hi ha teta i per això no vol menjar (que sí que menja però ell diu que és poc) em diu que està molt baixa de percentils (amb 16 mesos pesa 8.970g) i que la culpa és de la teta. No sé que fer, tinc el dostinex a la mà però no la vull deslletar, com a mínim no d’una manera tan brusca. Què faig?

Suposem que teniu el colesterol alt o que teniu sobrepès o que fumeu molt. Si aneu al metge segurament us farà la pertinent reflexió i us convidaràencaridament a que deixeu la conducta que us perjudica. El que farà serà per tant és suggerir, recomanar, però en cap cas prohibir o obligar a deixar la conducta perquè senzillament no ho pot fer. No et poden obligar a deixar de seguir conductes de risc per més que vulguin:

-Josep he vist que el colesterol surt alt a l’analítica et prohibeixo que mengis embotit.

-Maria fumes molt, t’obligo a deixar de fumar.

Oi que fa mal a les orelles i que enviaríeu al metge a dida! Doncs per què hi ha qui és creu amb la potestat d’obligar a deixar el pit? I fixeu-vos que parlem de conductes que suposen un risc per la salut i la lactància no és en cap cas una conducta de risc per la salut de la criatura.

Per tant cap sanitari us pot obligar a deixar de donar al pit a la criatura perquè alletar no causa res que pugui posar enrisc la salut de la vostra criatura, tingui l’edat que tingui i sigui en la circumstància que sigui: si una criatura no augmenta de pes i li cal lleti li cal suplement, la primera opció serà llet materna si la mare no pot o no vol llet artificial i no cal deixar el pit per fer-ho. Si una criatura no augmenta ni de pes ni de talla no li cal menjar més li cal que la porteu a un endocrí perquè la talla no s'afecta per l'alimentació, hi ha criatures que no recuperen el pes del naixament però que segueixen augmentat de talla.

En el cas de criatures més grans que nomengen, tant com pensem que han de menjar, treure el pit no fa que mengin més, només fa que perdin una gran font d’ingesta energètica.

I un apunt darrer apunt, en el cas de les criaturesque no prenen res d’AC (més d’un any i quan dic res vull dir res) caldria fer una analítica per valorar els nivells de ferro. Sovint hi ha anèmies que passen desapercebudes i només es manifesten perquè la criatura no voltastar cap aliment. L’anèmia el fa entrar en una espiral de desgana.

En el cas que ens ocupa es tractava d’una nena que només menjava poc pel gust del seu metge. Li vaig demanar a la mare les dades de pes i talla de la seva criatura i estava perfectament! La nena voltava un percentil 15 des de que va néixer tant de talla com de pes. Per tant no tenia cap problema de creixement, només era menuda i seguia el seu ritme. El pediatra deia que no menjava més quantitat d'aliments sòlids perquè la nena manipulava a la mare, i la teoria del pediatra em resulta d’allò més recargolada: no menja massa perquè sap que després li donaràs teta.És clar, és igual que dir: no dino per deixar lloc per les postres! I tots sabem que les postres poden ser d'allò més supèrflues però la llet materna no és unpostreper una criatura menor de dos anys, és gran part de la seva alimentació, és gran part del seu benestar físic i emocional!

Obligar a deixar el pit només hauria creat una terrible angoixa a la mare que no volia deslletar en aquest moment, i molt patiment innecessari a la criatura que de cop quan demanés pit rebria un taxatiu no.

Estic pensant que també hi ha qui diu que la llet materna en x moment és aigua i que ja no alimenta, serà que és una mena de loteria?

Santa paciència!

stats