Som la llet

Alba Padró i Arocas

Els altres 4.237

Doncs si, en aquest planeta hi ha 4.237 aproximadament especies de mamífers. I amb tots compartim característiques essencials. Si, totes aquelles que ens van ensenyar a natus al cole: naixem del ventre de la mare, tenim pel i les cries mamen.

Així doncs parlem de la característica que ens ocupa, la lactància dels altres mamífers. Tots els mamífers alleten a les seves cries. La llet és específica de cada espècie i constitueix la millor alimentació per cada “criatura”. Ja us podeu imaginar que creix igual una rateta ( uixx) que un una balena, per tant la llet de cada espècie tindrà diferencies substancials. La funció bàsica de la lactància és nodrit a les cries immadura amb la quantitat adequada de llet i en els intervals apropiats per garantir la seva supervivència.

I pel que fa a la glàndula mamaria(pit), encara que hi ha nombroses diferencies anatòmiques, el mecanisme principal per la síntesis de llet és igual en tots: estimulació, producció i expulsió.

Per tant anatòmicament les femelles han de tenir:

  • Un sistema productor ( alvèols)
  • Mecanisme d’expulsió (cèl·lules miopitelias sota el control de l’oxitocina)
  • Conductes de sortida ( conductes galactòfors)
  • Apèndix prènsil ( mugró i arèola)

M’agradaria anar veient les característiques (sempre que existeixin dades) de la composició de la llet, quan temps alleten i tot el que sigui curiós o divertit de cada espècie.

Per què heu pensat mai, com s’ho fan els dofins per mamar sota l’aigua???