Criatures 10/02/2012

Vitamina D: el sol no és suficient?

3 min

- Amb els anys les informacions es modifiquen i canvien, ara sabem que les candides al pit són un mite, que els tels poden espatllar la lactància....

-

Avui parlem de la vitamina D i dels canvis que s'han produït d'uns any cap aquí en el que a suplementació pels nadons es refereix. Ahir una amiga em va enviar aquesta notícia. On es comenta un cas clínic: una criatura de nou mesos amb lactància mateterna exclusiva, filla de mare de pell negra, que va ser diagnosticada de raquitisme per falta de vitamina D.

Fa uns anys dèiem a les mares que no caliasuplementarals nadons amb vitamina D, que només que els exposéssim una mica al sol cada dia, en concret dues hores a la setmana, era més que suficient perquéfossin satisfetsels requeriments de vitamina D la criatura.

Però com en el cas de tels, infeccions i altres temes les recomanacions sobre la necesitat de donar vitamina D a les criatures han canviat.

La vitamina D també és coneguda amb el nom de calciferol. Les dues formes principals i fisiològicament més rellevants de la vitamina D són la vitaminaD2i la vitaminaD3.La vitamina D sense número es refereix ja sigui aD2aD3o a les dues formes. És una provitamina soluble en greixos i es pot obtindre de dues maneres:

  • Permitjà de la ingesta d'aliments que contenen aquesta vitamina, per exemple llet, ous, bolets....
  • Perla transformació de l'ergosterol (propi dels vegetals) quan reacciona amb la radiació solar.Els raigs ultraviolats de la llum solar són els responsables de la sintetització de la vitamina.

La carència d'aquesta vitamina produeix el raquitisme en les criatures. La vitamina D també és l'encarregada de regular el pas dels ions de calci als ossos. Per aquesta raó si hi ha deficiència de vitamina D aquest pas no es produeix i els ossos comencen a debilitar-se i a corbar-se produint-se malformacions irreversibles.

Pel fet que els nivells de síntesi de vitamina D en última instància depenen de l'exposició al sol, les mares lactantsde pell fosca poden patir de falta de vitamina D. I si en tenen falta a la sang també poden tenir defidència de vitamina D a la seva llet.

Fa uns anys dèiem que només les mares de pell negra i les seves criatures, o les mares musulmanes o que per religió van tapades, havien de prendre suplements d'aquesta vitamina.

Tant les recomanacions del'AEPcom deAAPara són diferents. De no ser necessari donar-los cap mena de suplementacióara s'ha vist que cal suplementar a totes les criatures amb lactància materna (les criatures que prenen llet artificial prenen llet suplementada amb la vitamina)amb 400 UI al dia de vitamina Dfins que tinguin més d'un any.

Hi ha una analítica concreta per veure els valors sanguinis de la mare i veure si ella pot tenir una deficiència de vitamina D que faci necessari que ella també prengui unasuplementació. Si teniu dubtes us podeu informar i demanar-la al metge.

Així mateix les mares lactants de pell fosca o que van tapades els caldria sempre la suplementació, per assegurar en primer lloc que els seus nivells són saludables (la carència de vitamina D s'està relacionant amb moltes malalties) i en segon lloc per assegurar que la seva llet tindrà la vitamina D necessària que juntament amb el suplement específic a la criatura li permetran tenir els nivells óptims de la vitamina.

Podríem fer el mateix si poguéssim posar al sol les criatures, sense protecció solar, però això augmenta el risc de càncer de pell, per tant sembla més segur suplementar que l'exposició al sol sense protecció.

Ara amb la informació a les mans us toca decidir a vosaltres si suplementeu o no a la vostra criatura.Això sí aprofiteu el moments de sol i bon temps per sortir a pasturar i sentitzar vitamina D!

stats