Criatures 08/12/2014

Sempre amb seguretat

2 min

.

Ja sabeu que sóc partidària de la donació solidària de llet. Això sí, sempre controlada. En aquest cas quan no coneixem a la donant o volem estar segures del tot, podem optar per la pasteurització.

.

Sabem que la donació incontrolada de llet materna està desaconsellada i pot ser perillosa per a la salut del lactant ja que hi ha malalties greus que es transmeten a través de la llet materna: VIH, HTLV 1 i 2, CMV... Però cal ser conscient que cada vegada més aquest tipus de donacions es realitzen tant per alimentar a nadons, com a teràpia complementaria d’adults en tractaments contra el càncer.

Així doncs hem de tenir present que si rebem llet i no estem segures de la donant, la millor opció és pasteuritzar la llet amb la tècnica de pasteurització Pretòria. Aquesta tècnica vaser descrita per Jeffery i Mercer l’any 2000, i feta servir originalment perquè les mares seropositives que no rebien retrovirals poguessin alimentar les seves criatures de manera segura.

Bullir la llet materna podria malmetre algun dels nutrients i, per tant, no és una bona alternativa. Amb aquesta tècnica s'ha desenvolupat un mètode alternatiu de pasteurització de la llet materna que sembla ser més adequat ja que amb aquest sistema només disminueix aproximadament el 30% dels components nutricionals i immunològics i per contra es destrueixen tots els microorganismes.

El material necessari per al procés és:

- Una cassola o olla metàl·lics

- Un termòmetre de cuina - Un pot de vidre d'uns 500ml La tècnica de pasteurització és simple: - Dins un recipient de metàl·lic gran amb uns 450 ml d'aigua col·locar uns 50/150 ml de llet en un recipient de vidre - Posar al foc - Controlar l'aigua amb un termòmetre de cuina per verificar que la llet va augmentat de temperatura fins als 62,5ºC. - Quan la llet arriba als 62,5ºC cal mantenir-la a aquesta temperatura durant 30 minuts - Retirar la llet i col·locar de nou en recipients adequats per congelar-la - Refredar en un recipient amb aigua i gel - Congelar amb l'etiquetatge pertinent Així de simple, el més complicat és controlar el foc i estar pendent de la temperatura els trenta minuts però es pot fer amb paciència i tranquil·litat. Apa, gaudiu del dia de festa i si rebeu llet que sigui amb seguretat!

stats