Som la llet

Alba Padró i Arocas

Què espero d'un pediatra

-

Dijous Pilar Martínez assessora de lactància i farmacèutica va publicar aquesta entrada als seu bloc, dilluns la Dra. Amalia Arce recollia el guant al seu bloc i escrivia aquesta entrada. I avui jo també i vull dir-hi la meva.

-

Quan la Maria va néixer vaig demanar consell al gine, volia que em recomanés un pediatra. Al parir per Nadal em va ser impossible localitzar la pediatra que ell m’havia dit, i jo incauta de mi i pensant que tots els pediatres eren iguals, vaig agafar-ne una que era just davant de la consulta del meu gine, així era més còmode per mi. Que il·lusa!

Quan la Maria ja tenia més d’un any vaig buscar desesperada la pediatra que m’havien recomanat en primera instància i aquí va ser quan vaig descobrir que tots els pediatres no són iguals.

De la mateixa manera quecada metge té la seva manera de fer i el seu caràcter, cap pediatra és igual perquè ni actuen ni pensen igual. La Pilar es preguntava a la seva entrada si els pediatres havien de ser assessors/es de lactància. Bé, jo crec que no, no cal que ho siguin. M’explico: Si vull millorar la meva dieta i la meva salut i vaig a veure al meu estimat Julio Basulto a la consulta, ell es limitarà a dir-me només què he de menjar per estar sana, però el que no puc esperar en cap cas és que em faci un curs de cuina! Ell em dirà que he de menjar com a mínim cinc racions de fruita i verdura al dia, que mengi poca proteïna i que el pa no engreixa però no m’explicarà com fer una minestra o com bullir les llegums ni m’explicarà quanta estona cal bullir la mongeta tendra. Oi que no? De fet a cap de nosaltres ens passaria pel cap preguntar-li aquestes coses perquè sabem que aquesta no és la seva feina.

Doncs de la mateixa manera jo no espero que el pediatra em digui com he d’alletar. Estic del tot d’acord amb la Dr. Arce quan afirma que generalment els pediatres en saben poc o res de lactància, com diu la doctorahi ha temes dels que tampoc va aprendre massa ( per no dir res) durant la carrera, i que de cada tema en va aprendre sobre la marxa, segons les criatures que li arribaven i sobre els seus interessos... Així doncs no hauríem d’esperar que en sàpiguen com una assessora.

Això si, jo espero moltes altres coses d’un pediatra pel que fa a lalactància! No espero que sigui assessors/es de lactància però espero que:

-

  • Sigui un bon patòleg, que sàpiga detectar què tenen les meves filles i em doni les pautes per ajudar a guarir-les sense anticipar-se ni avançar-se.
  • Espero que afirmi i tingui clar que la lactància materna és millor per pràcticament totes les criatures.
  • Compto de tot cor que no es deixi portar per interessos comercials queel facin recomanar llets artificials quan no cal.
  • Desitjo que sigui honest i conegui les seves pròpies limitacions, de la mateixa manera que si li arriba una criatura amb una patologia cardíaca la derivarà a un cardiòleg , espero que si li arriba una mare amb una criatura amb dificultats en la lactància els derivi a una assessora o una IBCLC.
  • Confio en que no exterioritzin els seus perjudicis sobre la lactància. Segurament tindran una opinió a favor o en contra sobre la meva lactància: en tàndem, prolongada, mixta.... o com sigui, però confio en que els seus perjudicis no passaran per sobre tota l’evidencia científica i no em tocarà sentir sermons ni esbroncades.
  • Voldria que no fos paternalista, que no es pensi que m’ha de donar les coses mastegadetes i apuntades en un paper i que em vegi obligada a seguir les seves indiccions al peu de la lletra perquè només ells saben el que ens cal a nosaltres i les nostres criatures. I si li porto la contraria, si no faig res que posi en perill la salut de la meva criatura, que entengui i les accepti les meves raons.
  • Vull que conegui la feina de les assessores i les IBCLC, que sàpiga que no som unes talibanes/extremistes/boiges....que sàpiga que tenim senderi i estem preparades, formades i sabem què fem.
  • Què sigui humil i conegui les seves limitacions. No passa res per trucar a una assessora de lactància per preguntar, no és humiliant ni vergonyós reconèixer que algú en sap més que tu en un determinat tema.

-

-

Aquest és el pediatra que jo vull i no em cal que sigui un expert en lactància materna,només em cal que sigui un bon professional de la salut. Perquè com bé diu la Dra. Arce no tots són iguals!

-