Criatures 20/11/2013

Operació

3 min

-

LaMyriamMassóem va donar la ideapelpost d’avui que realment és una consulta força habitual.

- Avui serè més breu que dilluns (paraula) però és hora de donar resposta a un dubte força habitual de moltes mares angoixades i deixar clar que no cal patir més delnecessari:

"El meu fill de sis mesos pren lactància materna exclusiva i haurà d'entrar al quiròfan, diverses vegades en elspropers mesos, amb anestèsia general. Ha de fer un dejuni previ...peròens demanen 8 hores de dejuni i em sembla senzillament impossible!.Hem buscat i no és fàcil trobar protocols quediferenciïnentre menjar sòlid/ llet humana/altres líquids/ aigua, però donat que és un dejuni llarg i difícil de passar, voldria saber quin és el dejuni mínim necessari per un bebè tan petit, si tinc alternatives o quines coses he de tenir clares"

Quan una criatura o un adult ha d’entrar a quiròfan cal que facin un dejuni previ a l’operació, ja que un dels riscos a quèestansotmesos els pacients que han de ser anestesiats és labronco aspiraciódel contingut estomacal. És a dir que el contingut gàstric passi als pulmons perquè quan es perd la consciència el pacient pot regurgitar el contingut gàstric a través de l'esòfag i d'aquí passar als pulmons i provocar inflamació, que freqüentment és molt greu i en moltes ocasions fatal.

És obvi que amb un adult no és massa complicat acomplir aquesta demanda, però que passa si el pacient és una criatura? I què passa si aquesta criatura només pren llet materna? Habitualment es demanen unes vuit hores de dejuni i llestos no s'entra massa a valorar res més i he vist criatures petites i mares de les criatures obligades a viure un viacrucisper poder acomplir el que elsdemanaven. És evident que imposar un dejuni de 8 hores a una criatura que només pren llet materna és per tornar-se ximple: la criatura no pot entendre perquè se li nega la teta i la situació es potconvertiramb un mal son per la mare que normalment fa servir el pit no només per alimentar!

Les recomanacions deixen clar que:

El temps mitjà de buidament gàstric després d'ingerir llet materna és de 50min(20-90), comparat amb 65min(30-100) en els Pels líquids clars: sucs, refrescos, té… també és suficient amb dues hores de dejuni.Lactantsque prenen llet artificial. Per tant amb dues hores màxim tres n’hi ha de sobres per garantir que l'estomacestarà buit i no suposarà cap problema.

Per tant no cal patir hores i hores de plors i patiment de mare i criatura i tenir present que les hores de dejuni cal contar-les desdelmomenten quès'ha d'aplicar l'anestèsia no des de l'arribada a l'hospital, ni l'ingrés ni res semblant. Ambels alimentssòlidsés més complicat perquèdepènde l'aliment, que no ésmateixprendresuna torradeta amb pa amb tomàquet que un plat de macarrons, per tant el tempsnecessariper aconseguir que l'estomaces buidiessitua entre 5 i 9 hores.Prou complicat éshaver deviure una hospitalització i operació d'una criaturaper afer-ho encara més complicat! Us deixo dos enllaços amb informació científica per si mai us cal, que espero que no, però mai se sap!

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21712716

http://bvs.sld.cu/revistas/ped/vol74_3_02/ped083202.pd

stats