Criatures 20/01/2014

Incert

3 min

-

La Maria a tercer d’ESOestà estudiant la reproducció humana. En un dels exercicis del seu llibre digital tenia una única pregunta sobre l’alletament, que ja són nassos, però és una pregunta per reflexionar. - L'afirmació de l'exercici digital deia així: "En les dues hores següents al part és molt recomanable iniciar la lactància materna" CERT O FALS? Vaig penjar la pregunta al meu mur de Facebook i al de "som la llet" i moltes vau dir que era cert. Vaig parlar amb la companya d’ALBA i excel·lent llevadora de parts domiciliarisImmaMarcosi es va alegrar de la pregunta però és clar la sevaperspectivai la seva realitat és molt diferent de la que planteja el llibre. Perquè el llibre planteja un part hospitalari, només cal veure els diagrames on s'explica les fases del part amb la mare estirada en litotomia, no fos cas, i ella fa parts respectats.

Ja sé que sóc unaperapunyetesperò per mi l'afirmació és incerta. Certament és important i recomanable començar a alletar en les hores següents al part. Però què impedeix ques'iniciimmediatament? Perquè a veure, dues hores donen per molt i puc fer moltes coses en dues hores:

- Fer una entrada pel bloc i col·locar les imatges i tot!

- Ajudar a la Maria a fer unpastís(o dos si són petits)

- Acabar el totxo de novel·la que tinc pendent des de l'estiu

- Veure una peli amb l'Abril amb becaina de les dues inclosa

- Sortir al bosc a passejar, buscar camagrocs i notrobar-ne cap

- Fer una reunió amb les noies d'ALBA fins que els marits i criatures respectives ens reclamin!

En podria trobar més però totes tindrien quelcom en comú: que poden esperar, que les puc deixar pendents o fer en qualsevol altre moment, perquè de fet no són massa importants ni sóntranscendents. Però només hi ha una oportunitat per gaudir del primer contacte pell amb pell. Si no l'aprofites o laretardesla perds. És cert que es pot iniciar lalactànciamolt lluny d'aquestes dues primeres hores però realment calen dues hores per iniciar lalactància? Què cal esperar? Dues hores són 120 minuts, en quin minut d'aquests 120 caliniciarla lactància? És el mateix iniciar-lo al minut 2 que al minut 118?

Anem a veure què diuen les recomanacions oficials:

IHAN(Iniciativa per a la Humanització de l'Assistència al Naixement i la Lactància) : Ajudar a les mares a iniciar la lactància en la mitja hora següent al part. Aquest Pas s'interpreta ara com: Col·locarels nadons en contacte pell amb pell, amb les seves mares immediatament després del part, almenys durant una hora, i encoratjar a les mares a reconèixer quan els seus nadons estan preparats per alletar, oferint la seva ajuda en cas necessari.

UNICEF: Iniciar la lactància materna immediatament després del part estimula la producció de llet de la mare

OMS iAAP Initiationofbreastfeedingwithinthefirsthouroflife(dins la primer hora)

Immediatamentés la meva resposta i la meva. Immediatamentvol dir que la criatura acabada denéixerhauria de ser col·locadapell amb pell ambla seva mare. El test d'Apgares potrealitzarsobre la mare i les actuacions que es fan al nadó per saber-ne el pes, la talla, elperímetrecranialpoden esperar, la criatura pesarà i mesurarà el mateix al cap d'una hora.

Els estudis demostren que les criaturesposadesencontactepell amb pell apareixen conductes innates especifiques de mamífers, els nadons busquen i localitzen el mugró matern, és un període de reconeixement que predisposa i prepara les mares i als nadons per desenvolupar pautes d'interacció sincròniques i recíproques que es repeteixen sempre que estiguin junts i en contacte íntim.

Si els fem esperar, els separem,els sotmetema rutinesinnecessàrieslalactàncianocomençaràimmediatament, començarà com deia l'afirmació dins les dues primeres hores amb el risc que suposa. Com us deia les criatures neixen amb una mena de programació, una llista que elshauríemde permetre acomplir. I la llista és curta: mamar i descansar. Quan han fet aquesta primera presa cauen en un son profund una letargia que pot durar hores, i sovint quan a posteriori s'intenta col·locar-los les criatures es mostren desorientades i els costa començar a mamar...No us perdeu aquest vídeo: pell amb pell, escalfor, paciència i temps... cert!

stats