Som la llet

Alba Padró i Arocas

ITPM, l'ITV de les tetes

Les futures mares amb pits petits viuen assetjades per totamena d’experts i clarividents que elsvaticinen de manera implacable que aquells pits no produiran mai massa llet.

La mida del pités una qüestió que angoixa molt i parlo només des del punt de vista de la lactància (com també el tipus de mugró, m’ho apunto per una altra entrada).A totes les dones ens haurien de passar una revisió tipus ITV abans de parir. Una revisió que podríem anomenar ITPM (Inspecció Tècnica de Pits i Murgons). Durant l’embaràs una valoració del pit seria ideal per calmar totes aquestes angoixes sorgides de la relació:

pit petit = poca llet= lactància fracassada

Molts ginecòlegs et remen el pit durant l’embaràs per veure si tens calostre. És un fet que sorprèn perquè una vegada has parit els teus pits ja no estan a les seves mans! Mai més ben dit. Els pits passen a estar en terra de ningú, misteris de la ciència.

I per descomptat que hi ha llevadores meravelloses amb molt bona informació, però encara sento dir a les mares que fan cursos prepart, que la llevadora els ha recomanat enfortir el mugró amb una barreja d'alcohol i glicerina per adobassar el mugrons i suposadament evitar clivelles, talment com si fossin un sofà de cuir.

El pit està conformat per greix, teixit de suport i per teixit productiu. La mida i la forma del pit és produeix per la variació en l'acumulació de greix de cada dona. I parlem de greix i el greix no fa llet, només fa més o menys bonic a la vista.

La glàndula d'un pit petit o d'un pit gran pot ser la mateixa. Però com que el pit encara no és transparent i som uns superficials, només ens fixem en el volum i seguim torturant les mares amb comentaris absurds sobre la seva capacitat.

I encara que la glàndula fos petita tampoc té res a veure amb la competència per fabricar llet. Sabem que la producció de llet depèn de la succió. Un pujada de llet es gestiona en minuts. Des que el nen comença a mamar fins que la llet és fabricada i expulsada del pit passen de 2 a 3 minuts. Per tant, una dona amb una suposada glàndula petita, només necessitaria la succió repetida del seu nadó al pit per produir la quantitat de llet necessària.

Si durant l'embaràs hem notat l'augment del volum del pit i l'aparició d'un ramal de venes semblant a la xarxa viaria, encara que tinguem un pit petit, podem estar segures que la glàndula funciona.

Un altre tema son els pits hipoplàsics (sense teixit mamari o amb molt poc teixit), que tenen per entendre’ns l'aspecte d'un pit adolescent en un cos adult. Aquests si ens poden dificultar la lactància, com a mínim en el primer embaràs.

Si teniu dubtes sobre les vostres capacitats, abans de deixar-vos enfonsar per comentaris desafortunats deixeu que us veiem els pits en un grup de suport que n'hem vist un munt! I podem fer una ITPM rapideta.