Criatures 05/06/2011

Diumenge d'agitació... Controlada

3 min

És diumenge, no toca entrada, però el tema que sacseja la xarxes socials és complicat i no pot esperar a demà.

Dissabte vaig treballar tot el dia, a les 19h vaig rebre la primera trucada que m'avisava del què estava passant. Vaig arribar a casa a les 20:30h i ja tenia el correu col·lapsat amb més de 150 mails que deien el mateix.

*La carta deia:

"Habiba és una jove mare d'una nena de quinze mesos, a la qual segueix alletant. D'origen marroquí i amb unes circumstàncies socioeconòmiques adverses, fa quatre mesos va acceptar viure en una residència per a mares joves de la Comunitat de Madrid, amb la seva filla, amb l'esperança que així seria tot més senzill.

Fa quatre dies i mig, l'Institut Madrileny del Menor i la Família (IMMF) va decidir separar la nena de la mare per no complir amb els objectius d'un programa de psicoteràpia i "habilitats maternals" que implica abandonar la lactància materna a demanda i prolongada per considerar-la "caòtica" i "perjudicial per als nens i nenes". Amb aquestes consideracions, totes mancades de base científica i legal, s'obliga a les mares lactants a prendre una medicació perquè se'ls vagi retirant la llet. Segons l'Associació Espanyola de Pediatria, la lactància materna ha de ser a demanda i pot prolongar tant com a mare i fill desitgin. No s'ha seguit procediment legal per separar aquesta mare de la seva filla, ni s'ha permès a la mare acomiadar ni se li ha dit a on aniria la nena, produint a ambdues una greu indefensió. Habiba està amb els pits congestionats de llet, a la vora de la mastitis i amb el cor partit de dolor gairebé sense dormir ni menjar, angoixada per no poder estar amb la seva filla. Aquesta mare ha estat valorada per una psicòloga i una psiquiatra i no presenta cap indici de malaltia mental, ni consum de drogues ni res que justifiqui ser víctima de semblant agressió. A Habiba se li va tirar del centre al carrer en el mateix moment en què es van dur a la seva filla, dient-li que ella ja no tenia plaça en aquest lloc, ja que és un recurs per a mares i fills i ella ja no té filla. Una Fundació d'ajuda humanitària ha decidit emparar a aquesta mare dotant-lo d'allotjament i manutenció, així com de suport jurídic. Estem profundament consternats pel mal de Habiba i ens fa mal imaginar en quines circumstàncies haurà la nena de 15 mesos, separada de la seva mare, sotmesa a un deslletament abrupte, sense que probablement ningú li hagi explicat res. Considerem el cas de Habiba i la seva filla com una gravíssima violació dels Drets Humans i dels Drets del Nen. El mal ja està fet, però si mare i filla es reuneixen immediatament podrà ser reparat. Per tot això us demanem que escriviu urgentment a l'oficina del Defensor del Poble demanant la seva ràpida intervenció i feu arribar la vostra protesta a la gerència de l'Institut Madrileny del Menor i la Família, demanant-li el lliurament immediat de la nena la seva mare"

Estic parlant amb mares que han passat per centres d'acollida i em confirmen que un dels objectius que els plantegen les educadores del IMMF és deslletar. Em comenten que tenen una mena de llibre on cada educadora escriu el que veu a les mares, d'aquestes valoracions se'n prenen represàlies. Sembla que és just el que ha passat en aquest cas.

Totes ( tots) els que sabem que no hi ha res maligne ni perjudicial en alletar més enllà de un temps concret i establert, estem indignats i patint per aquesta criatura i aquesta mare. Però a la vegada us demano des de aquí coherència i tranquil·litat. Res de manifestacions exaltades, de tetades multitudinàries, d'insults i similars.... No, res d'això aconseguirà modificar aquests perjudicis encontra de la lactància.

S'estan redactant cartes tipus per poder enviar a qui calgui però sempre des de la raó i la serenitat. Penseu que hi ha moltes dones que viuen com la Habiba aquesta realitat i ens cal mantenir l'anonimat d'aquesta mare i les altres. Demà si ja la tinc penjaré la carta al bloc. Però si us plau anem amb calma que l'agitació sigui controlada.

*He pogut verificar que la persona que ha escrit la nota sap de què parla.

stats