Criatures 22/11/2010

Deures cívics o treure pit?

3 min

Diumenge hi ha eleccions al Parlament de Catalunya i estic segura que hi haurà mares lactants amb feina extra.

Si sou mares d'un nen i heu acabat la baixa maternal podeu tenir la sorpresa de ser cridades a ser membres d'una mesa electoral. Potser en teniu ganes però sospito que la majoria us caurà d'un cinquè pis. Podeu presentar al·legacions però no sempre són acceptades.

El Manual d'instruccions per els membres de les electorals diu: "Ser part d'una mesa electoral es un deure cívic ineludible", però ser mare també és un deure biològic ineludible i més si l'afectat és menor d'un any. Si has estat designada i no saps com comptabilitzar els deures cívics i els biològics tens cinc dies per presentar al·legacions davant la Junta Electoral de Zona. Ells són els encarregats de rebre aquestes al·legacions i valorar si són justificades i realment impedeixen complir els deures cívics. Però la sensibilitat de la Junta en vers la maternitat i les necessitats d'un lactant ja són figues d'un altre paner. Per suposat si l'afectada encara està de baixa de maternitat les al·legacions són, normalment,acceptades;però què passa si la baixa de maternitat ja està exhaurida o el lactant té una edat en la que no és considerat nadó? Qui té un nen de menys d'un any o fins i tot d'un any que s'alimenta essencialment de teta i poca cosa més sap que les jornades laborals es fan eternes i que compatibilitzar 8h de feina amb la lactància demana fer cabrioles. Doncs imagineu si la jornada "laboral" s'allarga més de 14h ! Cada any rebo consultes de mares desesperades que volen saber si tenen dret a eludir aquesta càrrega. Algunes poden altres no ho aconsegueixen i protesten a la seva manera. A les eleccions al Parlament Europeu una mare va ser cridada a presidir una mesa electoral. Tenia una criatura de vuit mesos que tot i començar a tastar l'alimentació complementària no podia passar-se tantes hores sense la seva mare ni la teta de la seva maretantes hores sense buidar-se. A una mare en plena producció de llet li cal treure's llet cada x hores. A la feina la majoria ho hem fet però com t'ho muntes si etsmembrede mesa? Només et donen una hora per esmorzar i una per dinar... Solució cal treure's llet o emportar-se la criatura. La mare de la que us parlo va optar per emportar-se criatura i pare de la criatura per la logística.

Sí, li havien denegat les al·legacions i tenia que acomplir el seu deure cívic i novolia ni tenia perquè renunciar als seus deures biològics.

Així que davant la sorpresa general ella va acomplir les seves dues feines de diunengea la vegada. El pare es va fer càrrec de la criatura tota la jornada, es va passar el dia entre el cotxe, casa i l'escola que era la seu electoral. Cada vegada que la criatura volia dormir o menjar el pare portava sol·lícit a la mare la criatureta que tolerava sense masses inconvenients que la seva mare treballés a la vegada que li donava la teta. Això sí més d'un votant es va endur una sorpresa al veure la presidenta de la mesa amb la criatura a la teta! Tot una demostració de conciliació. Bromes a part s'hauria d'entendre i reconèixer que les dones en aquesta societat tenim el paper de vetlladoresi que moltes vegades tenim persones dependents al nostre càrrec i detasques com aquestes hauríem d'estar exemptes. Prou feina tenim!

I seguim amb el tema eleccions. El passat dijous Polònia va fer un gag curiós. Ho podeu veure al minut 24. Herrea candidat a la Generalitat per ICV-EuiA el fan participar activament en un acte de suport a l'alletament matern. I participa tan activament que apareix amb una criatura a la teta envoltat de mares lactats.

Potser Herrea és el candidat que millor representa la lactància materna. Ja sabeu la lactància és ecològica i sostenible, però siguem francsaquesta no és d'implicaciói el suportque demanem als nostres polítics; però perquè negar-ho ens hem partit de riure, els polítics fan el que sigui per aconseguir esgarrapar vots i ves per on sembla que les mares lactants som part del passtís a repartir.

Per cert, no us perdeu com la assessora que informa a Herrrea que algunes donem teta fins als 5 anys mentre practica un "agarre palmar" i tampoc us perdeu el cartell de promoció "Per la lactància treu pit".

Doncs això, espero que no us toqui treure pit a les eleccions.

stats