Criatures 18/04/2012

Delphinidae

3 min

.

M’apassionen els dofins i mai els he dedicat una entrada. Parlem avui de la seva criança per apropar-nos més a ells. Perquè hi ha moltes coincidències entre la lactància humana i la dels dofins i perquè les mares dofí també ho donen tot!

.

La gran pregunta és: Però com mama un dofí sota l’aigua? Els dofins no mamen com la majoria de mamífers terrestres perquè no tenen llavis flexibles que s’adaptin a l’estructura de la glàndula mamaria de las seva mare. I la segona pregunta és: I com poden evitar que la llet es dilueix en l'aigua?

Un dofí neix després d’un gestació d’un any. El dofí neix en aigües obertes, i és ajudat immediatament per la seva mare per pujar a la superfície per respirar. En néixer pesen entre 10 i 15 Kg i mesuren aproximadament un metre.

Després de descansar una mica, el petit dofí, guiats per l’instin, busca un dels dos mugrons que estan ocults a l'interior de ranures al ventre de la mare. Quan el dofí és petit es posa de costat perquè li sigui més fàcil mamar i com que els petits no aguanten tant la respiració con els adults, mamen a prop de la superfície de l'aigua per poder sortir a respirar. Ho podeu veure en aquest vídeo, no és un dofí és una beluga però es veu molt clar com ho fan.

La cria acaricia amb el musell la ranura ventral (la podeu veure senyalda a la foto inferior) i palpa el mugró amb la llengua. Quan troba el mugró aplana la llengua i l’envolta, empeny cap amunt i forma una mena d’embut, d’aquesta manera forma un segell hermètic que li permet la recepció de la llet. La mare dofí respon mitjançant la contractació dels músculs que envolten els alvèols mamaris i d’aquesta manera la llet surt disparada, el dofí no succiona com les nostres criatures, només para la boca.

Durant les primeres hores la cria mama només diversos segons cada vegada, i ja durant la primera setmana de vida les preses passen a ser cada 15 minuts per hora, o el que és el mateix en una hora mamen 4 vegades.

La llet de dofí té 6 vegades més proteïna que la llet humana per tant la cria creix molt ràpidament. Recordeu com més proteïnes té la llet més ràpid és el creixement de la cria, la llet humana té poques protïnes. Aquesta llet permet a la cria de dofí augmentar el seu pes entre 2 a 3 vegades més ràpid que les nostres criatures durant els primers sis mesos.

Les cries depenen completament de la llet materna per satisfer les seves necessitats nutricional durant almenys els primers sis mesos de vida. Després d'això, la llet segueix sent una important font d'aliment mentre que les cries aprenen a menjar peix i poc a poc convertir totalment la seva dieta. No obstant això, l'edat precisa en què els dofins deixen de ser dependents de la llet de les mares encara no es coneix, però generalment segueixen mamant durant els primers dos anys de la seva vida.

Però sembla ser que no només mamen de la seva mare, els dofins formen grups socials amb llaços profunds i les altres femelles alleten els dofins si la mare no pot.

Les femelles de dofí vigilen molt d'aprop les seves cries i això vol dir vigilància 24h! Els estudis suggereixen que les noves mares dormen poc, o gens, com a mínim durant els primers 2 mesos després del part. Això es deu a la vigilància necessària per cuidar i protegir el nadó. El nadó, però, si que dorm durant aquest temps.

Els dofins dormen mitjançant la reducció de l'activitat en un hemisferi (la meitat) del seu cervell (el costat en repòs), mentre que l'altre hemisferi es manté actiu per recordar-los que cal sortir a respirar i per estar alerta dels depredadors. Un ull tancat o parcialment tancat indica que l'hemisferi cerebral oposat està en repòs.Les cries al dormir es mantenen en contacte visual amb la seva mare, col·locant-se al costat on les seves mares tenen l'ull obert.

Ja veieu, com nosaltres els dofins pareixen cries immadures a les que cal vigilar i per això les mares dofí dormen poc per no dir gens, tot i tenir tietes que donen un cop de mà si cal, alleten de manera exclusiva fins als 6 mesos i continuen mínim fins els dos anys! Us sona???

Cada vegada em meravellen més!

stats