Som la llet

Alba Padró i Arocas

El Biel i les llenties

Al Facebook una amiga ha publicat l'enllaç per poder veure la foto del seu nen en una publicitat de les Escoles Bressol del’Ajuntament de Barcelona.

Així que he entrat immediatament a l'enllaç que ha penjat la Carme per veure el Biel menjant llenties ambafició desmesurada. Així que jo estava concentrada amb la foto del Biel, pensant com n’està de guapo i de gran i com endrapa les llenties amb una felicitat superlativa. Recordant que va mamar fins als 20 mesos i es va deslletar durant l’embaràs de la seva germana Àgata... I perduda en les meves reflexions he llegit al costat de la foto:

“Per raons higienicosanitàries i organitzatives, les famílies no poden portar aliments de casa en substitució dels que proporciona l'escola, ja que suposaria l'entrada al centre de menjar sense el control que l’Institut d'Educació considera necessari garantir”

Ja em pujava la mosca al nas i em començava a enrecordar de totes les mares a les que se’ls ha prohibit o desaconsellat, que no sé que és pitjor, portar la seva llet a l’escola. Ja m’encenia i pensava en una entrada pel blog, quan he tingut una alegria majúscula i m’ha calgut mossegar-me la llengua i els dits que ja teclejaven la meva ira, he desterrat els pensaments impurs i m'ha calgut replantejar l’entrada!

Sota el text anterior diu això:

A l'escola bressol es preveu la possibilitat de continuar l'alletament matern als infants, tant de manera presencial, com mitjançant l'administració de la llet que la mare s'ha extret prèviament.

Així, doncs, amb l'establiment d'acords amb la direcció del centre es garanteix:

• La possibilitat que la mare alleti el seu fill o la seva filla a la mateixa aula de l'escola.

• Que aquest alletament es pugui fer respectant els ritmes individuals, així com els del grup.

• La possibilitat de guardar, al frigorífic o congelador de la cuina, les unitats de llet materna que aporti la família en dosis d'una sola presa, etiquetades amb el nom i cognoms de l'infant i la data de consumició. En aquest cas és necessari que la llet arribi a l'escola degudament emmagatzemada i transportada en nevera portàtil o bossa isotèrmica.

Si és que m'ha faltat un sospir per caure de cul a terra!!!! Al·leluia!!!!!! Ho han entès, permès i per tant normalitzat!! Sense deixar de pensar en la mega cullerada de llenties del Biel he rebuscat en una altra guia de l'Ajuntament de Barcelona. És un document general per a totes les llars d'infants. El text és el mateix, així doncs les llars d'infants públiques de Barcelonatenen un protocol escrit que afavoreix, protegeix i respecta la lactància materna i els nens que tot i anar a la llar d'infants poden seguir gaudint dels beneficis de la llet materna sense veure's abocats al deslletament.

L'AEP recomana lactància materna un mínim de dos anys i el que està clar és que si les polítiques de les llars d'infants no ens ajuden, la majoria de les lactàncies acaben sense remei. Les mares poden estar disposades a extraure's llet dues o milvegades al dia, a conservar i transportar la seva llet però si no arrodonim la jugada amb protocols que ens facilitin l'administració de la llet a l'escoleta, ja podem plegar!

Em pregunto quà passa amb les llars d'infants privades. Suposo que el criteri que reguli i permeti l'entrada de llet maternaqueda a l'albir de cada centre. Cosa ben trista per altra banda perquè aquestes decisions solen estar preses sobre perjudicis personals i per criteris arbitraris que al cap i a la fi només perjudiquen els nens.

Fins ara les excuses que més hem sentit per evitar la llet materna a les escoles bressols eren dues: "La llet materna és complicada de manipular per tant és un risc per la salut" i "és impossible que les mares donin el pit dins l'escola". La llet materna és més fàcil de manipular que la llet artificial i té menys risc de contaminació. Per tant és més segura i té menys perill d'administració.

En ocasions es permet portar la llet, a vegades després d'haver de donarmil excuses relacionades amb la salut del nen, però l’opció d’anar a donar el pit directament a l’escoleta no és acceptada pel personal. Es diu a les mares que la seva presència pot incomodar els altres nens. És curiós perquè tens la sensació que a qui incomoda la presciència d’una mare lactant és als adults que la miren.

És prou complicat portar un lactant a la llar d'infants com per haver de prescindir d'alletar-los, ja sigui en diferit o en directe. Així que des d'aquí la meva més sincera felicitació per la iniciativa!

Si és que quan les coses es fan amb amor les llenties estan més bones. Oi, Biel?