Criatures 09/12/2011

Agre

3 min

----

Heu tastat mai la llet materna? Per si no l'heu tastada us puc dir que té un gust dolç intents, és perfumada i lleugera si la comparem amb la llet de vaca. Però a la llet hi ha un component que ho pot "espatllar" tot: la lipasa.

------

L'Abril tenia un any quan va començar-la a cuidar una cangur a casa. Menjava tan poc que volia deixar-li llet meva i que es pogués "alimentar". Així que em vaig comprar el millor tirallets del mercat però no havia previst un petit inconvenient, la lipasa!

La meva llet devia tenir-ne quantitats ingents perquè era tocar la nevera i posar-se d'allò més agre! Quin desastre!

La llet materna és única en la seva composició i s'adapta a les necessitats de les criatures. La llet materna és tan fantàstica que porta incorporat un procés depre digestió dels greixos.

Els greixos de la llet materna són com petitesbombolletes, per tal de que sigui més fàcil digerir aquests greixos a la llet materna hi ha lipasa, un enzim que s'encarrega d'esmicolar lesbombolletes per fer més senzilla la seva assimilació.

D'aquest procés normalment no ens en adonem perquè una vegada ingerida la llet per part de la criatura tot es posa en funcionament dins de la criatura. Però si voleu saber i tastar com funciona la lipasa només cal que us tragueu una mica de llet i la deixeu reposar.

Des del mateix instant que deixem la llet en repòs, dins un recipient, la lipasa comença a actuar i comença a degradar els glòbuls de greix de la llet. Això és tradueix en un just ranci o sabonós de la llet que no té res a veure amb el gust dolç de la llet materna recent extreta.

Cal dir que tot i aquest gust i aquesta olor la llet no s'ha fet malbé, la llet no és cap perill per la criatura. Només té un gust desagradable i dependrà de la criatura que se la vulgui prendre o no. Hi ha criatures que no tenen cap mena d'inconvenient en prendre llet amb aquest gust especial però hi ha petitsgourmetsque no tenen la mateixa opinió sobre el tema!

Si no us cal deixar llet per alimentar la criatura en la vostra absència és possible que mai noteu l'efecte de la lipasa però si deixeu llet a la nevera podeu ser víctimes de l'efecte lipasa! Per tant si uscal fer reserva de llet abans de res cal veure què passa i fer experiments.

Cal deixar una petita quantitat de llet a la nevera i una petita quantitat de llet al congelador i veure com reacciona al cap d'unes hores o uns dies.

La quantitat de lipasa en la llet d'una mare no varia durant la presa, i no és diferent al llarg del dia ni en les diferents etapes de la lactància però si pot variar d'una mare a un altre. Per tant és igual en el moment que s'extregui la llet si la llet té un alt percentatge de lipasa la llet es degradarà amb facilitat.

Hi ha una sèrie de trucs que es poden fer servir per inactivar la lipasa però cal fer unes quantes proves per trobar quin és el sistema que millor frena la degradació dels greixos:

1.\El més fàcil: una vegada extreta la llet cal congelar-la immediatament, dipositant el pot de llet dins un altre recipient tipus carmanyola.Cal descongelar igual de ràpid per evitar que al escalfar-la la lipasa es reactivi.

2.\Si no funciona es pot escaldar la llet: cal posar la llet en un cassó al foc i esperar que la llet estigui a uns 60 Cº

(si no teniu termòmetre de cuina podeu estar atentes al moment que es començaran a formarbombolletes petites en els laterals del caçó) s'ha de retirar del foc immediatament, refredar-la amb gel i congelar-la. A l'hora de descongelar s'ha de fer igual de ràpid.

Com us dic cal provar si funciona perquè hi ha lipases que no es desactiven amb res! El més curiós és que la llet rica en lipasa és una llet boníssima per la criatura perquè els permet una digestió molt més fàcil però està clar que no és la millor per deixar a la nevera!

stats