Criatures 01/08/2016

Indis que fan operacions matemàtiques!

2 min
Indis amb plomes

De cara a l'estiu, m'agrada provar, jugar i recomanar jocs que siguin divertits, senzills i que funcionin bé, es puguin adaptar a diferents contextos i si pot ser... transportar fàcilment amunt i avall.

Per aquesta ocasió, he escollit un joc que es diu "Coyote".

Coyote-Juego_Mesa

Us n'explico les raons:

1. És divertit. La dinàmica que es genera fa que puguis ser arriscat, conservador, intentar posar paranys a la resta de persones per a forçar els seu error, et demana atenció, dissimular, ... tot plegat fa que tinguis com un "cuquet" de nervi a la panxa mentre passa la ronda i t'arriba el teu torn.

2. La normativa i la dinàmica de joc és senzilla. Per guanyar, cal aconseguir ser el darrer/a indi/a que porta plomes al cap.

Per això, a cada ronda de joc, ens posarem una ploma (amb un número imprès) a la nostra diadema d'indi/a.

Un cop fet això, i mirant els números o símbols de les plomes de la resta, haurem de calcular aproximadament el valor total de totes les plomes.

Cada jugador/a, per torns i de manera ordenada, va dient un valor que no pot ser mai més petit que el de la persona que l'ha dit abans. El joc continua així fins que algú creu que qui va abans d'ell/a s'ha "passat" amb el valor que ha dit.

En aquest moment, s'esenyen els valors de les plmes, es calcula i:

  • si s'ha passat de valor, se li dona una fitxa de "coiot"
  • si no s'havia passat, aquella persona que l'ha acusat, perd. I se li dona una fitxa de "coiot"

Aquell/a que acumuli tres "coiots" és eliminat.

Indi amb ploma

3. Els materials i la mecànica permeten múltiples adaptacions. No cal fer servir totes les plomes per a que la partida funcioni: es poden escolli nombres positius, negatius, operacions, les que tenen efectes especials... i també se'n podrien afegir segons el que ens interessi.

A més, també i ha unes fitxes que poden donar-nos altres accions de joc, pel que les combinacions es multipliquen.

Hi he vist jugar nens i nenes de 6 anys amb altres de 12 i funcionava "la mar de bé". No penseu que sempre guanyaven els grans!

Donat que els jugadors que tenen 3 coiots es veuen obligats a abandonar la partida permet la incorporació constant de nous jugadors, encara que inicialment el joc no estigui pensat d'aquesta manera.

4. És molt còmode de dur amunt i avall o de fabricar-ne nosaltres els elements de joc. Sobretot si feu com jo que deixeu la caixa a casa... en un estoig m'hi cap tot!

Teniu diversió assegurada.

I amics i amigues mestres... apunteu aquest joc per l'escola!

stats