Puces a les butxaques

Anna Castells

Cartes sobre la taula

Zoom

Tinc una predilecció especial pels jocs de cartes: una baralla és barata, portable i permet molts jocs. Així que avui us proposo un parell de jocs amb una baralla normal, el primer per dos jugadors que ja fa dies que es pentinen i el segon per una colla de qualsevol edat (bé, a partir de que comencen a saber discriminar números i colls).

Snif!

Un joc de cartes per a dos participants. Es barreja bé la baralla, es col·loquen dues cartes boca avall sobre la taula, quatre boca amunt davant de cada jugador i la resta es reparteix entre els dos que les deixen sense mirar-les en un piló boca avall.

Es giren les dues cartes del centre de la taula i la partida es desenvolupa sense torns, a un ritme trepidant. Cada jugador intentarà col·locar una de les seves quatre cartes sobre alguna de les dues del centre. La carta que es col·loqui haurà de tenir un número consecutiu a una de les dues centrals (és a dir una per amunt o una per avall). Qual algú col·loca la seva carta agafa una de la seva pila de forma que sempre en tingui quatre al davant.

Si en algun moment de la partida cap jugador no pot cobrir cap de les cartes centrals, es descarten les quatre cartes, es substitueixen per quatre de noves i es continua la partida. Ai! I si en algun moment les dues cartes del centre tenen el mateix valor, els jugadors hauran de dir "snif!". El segon en dir-ho s'haurà de queda totes les cartes descartades.

Guanya el primer que es queda sense cartes.

El porc

Només necessiteu de 4 a 10 jugadors i una baralla de cartes. Feu tants grups de 4 cartes del mateix número com el nombre de jugadors (és a dir si sou 6 jugadors necessitareu 6 grups de quatre cartes del mateix número), barregeu-los bé i repartiu-ne quatre a cadascú.

Tothom les mira bé, es compten fins a 3 i tots els jugadors simultàniament deixen una de les seves cartes al jugador de la seva dreta. Si en algun moment hi ha un jugador que té a la mà quatre cartes amb el mateix número o el mateix coll es posa un dit a la punta del nas i tothom ha de copiar-lo. La darrera persona en posar-se el dit al nas rep una lletra (la primera vegada la P, la segona la O, la tercera la R i la darrera la C). El primer que és un porc perd la partida.

Nota: aquest cop la imatge l'he treta d'aquí. Avui fa tanta calor que una carta nevada ve molt de gust!!