Criatures 11/06/2018

Per als professors de secundària

3 min

El dia 21 de maig va sortir a la venda el meu darrer llibre, Els secrets del planeta Mots, una sorprenent novel·la juvenil amb una intenció fonamentalment didàctica i un argument d'allò més original.

La història té, com a personatges, les paraules, que són representades com a éssers vius que habiten un planeta llunyà des de molt abans de l’aparició de la vida damunt la Terra fins que l’ésser humà comença a fer servir el llenguatge.

UNA ÚTIL EINA DE SUPORT PER A L'APRENENTATGE DE LA GRAMÀTICA A SECUNDÀRIA

Amb il·lustracions de l'artista Ferran Sedó i una guia didàctica amb accés a preguntes de comprensió a través de la xarxa

SPM Coberta

Una època remota, abans de l’aparició del sistema solar, un planeta imaginari, uns peculiars personatges que l’habiten: les paraules que faran servir els éssers humans quan apareguin a la Terra i les vicissituds per les quals passen aquests personatges abans no aprenen a fer-se útils a la comunicació humana.

Són els ingredients d’aquesta original novel·la juvenil, que aprofita un enginyós argument per a anar explicant al lector jove, d’una manera amena, el funcionament i els conceptes bàsics de la morfosintaxi catalana.

Els secrets del planeta Mots és una sorprenent novel·la juvenil amb una intenció fonamentalment didàctica i que fa gala d’una notable imaginació.

La història té, com a personatges, les paraules, que són representades com a éssers vius que habiten un planeta llunyà des de molt abans de l’aparició de la vida damunt la Terra fins que l’ésser humà comença a fer servir el llenguatge.

L’autor, a poc a poc va fent desfilar, a través d’una originalíssima trama argumental, totes les categories gramaticals, que presenta com a tribus en què s’agrupen les paraules, i els conceptes gramaticals més rellevants: sintagma, subjecte, predicat, etc. Tots ells són introduïts de manera suau, progressiva i recurrent, com a vicissituds per les quals passen les paraules, que viuen una sèrie de peripècies i dificultats en el seu camí cap a la construcció d’un funcionament conjunt que pugui ser útil a la comunicació humana quan aquesta faci la seva aparició damunt la Terra.

Perquè el lector se'n pugui fer una idea, cada una d'aquestes tribus ocupa un dels territoris següents: Vèrbia, Nòmia, Adjectívia, Determínia, Advèrbia i Pronòmia.

Al final, el lector, sense adonar-se’n, va percebent que hi ha unes categories que es troben en l’òrbita del nom i unes altres al voltant del verb, que la frase té dos blocs fonamentals i que les paraules s’aglutinen al voltant d’un nucli formant sintagmes.

Paral·lelament, al llarg del relat, es van treballant una bona quantitat d’altres conceptes gramaticals i l’enriquiment de vocabulari, així com certs valors que són aliens a la gramàtica. Però no deixa de ser una novel·la entretinguda que té un argument molt interessant per a alumnes en edat de secundària i que es presenta amenitzada i esponjada amb il·lustracions de l’artista Ferran Sedó.

El llibre, molt recomanable per a fer-ne una lectura col·lectiva a la classe de llengua com a eina de suport, disposa també d’un quadernet d’activitats de comprensió per a l’alumne, accessible a través de la xarxa i d’una guia didàctica per al docent en suport paper.

A més, hi ha la possibilitat que, a petició del centre, l’autor visiti els alumnes que han llegit el llibre.

Jordi Sedó, que ha exercit durant més de quaranta anys com a docent, és llicenciat en filologia catalana i mestre i domina set idiomes correctament.

Com a escriptor, ha conreat diversos gèneres, entre els quals, l’assaig, l’estudi empíric i la narrativa. Té publicats una bona quantitat de llibres i més de mil articles a la premsa.

www.escriptors.cat/autors/jordisedo

L'enllaç que es facilita a continuació dona accés a la informació completa que serveix Editorial Gregal

http://terracel.cat/gregal/fitxa_producte.asp?id_prod=199&id_cat=25

stats