Menjar bé per créixer millor

Gemma Ros

6 passos per reduir l’excés de sucre dels àpats

Zoom

Primer de tot, vull recordar que no hi ha aliments ni bons ni dolents. Jo no sóc del parer que s’hagi d’eliminar completament cap aliment de la nostra dieta, i menys si es tracta d’un menjar que ens agrada molt. Això només ens portarà angoixa, malestar i més desig de menjar-ne. Tampoc m’agrada sentir que el sucre és un verí. A veure, no exagerem, no ens estem prenent cianur! Els extrems tampoc són bons. Així doncs, segur que cal reduir-lo de la dieta dels nostres fills, però en cap cas eliminar-lo completament.

Després d’aquest aclariment, comencem:

1.- Informa’t dels efectes de l’aliment que volem reduir. Si al teu fill li encanta el menjar dolç, explica-li que està fent malbé la seva dentadura i que potser d’aquí un temps no li agradarà veure’s les dents fetes malbé. També ha de saber que el menjar és dolç precisament perquè conté molts hidrats de carboni que si no crema fent exercici s’acumularan en forma de greix. D’altra banda, el menjar dolç provoca un augment brusc de la glucosa en sang. Això farà que segregui molta insulina i que aquesta provoqui una baixada sobtada del nivell de sucre que farà que es senti decaigut i cansat.

2.- Estigues convençut que el millor és reduir-ne el consum i comprometre’t a fer tot el què calgui per aconseguir-ho.

3.- Fes neteja del rebost. No tinguis llepolies ni productes ensucrats a casa. Hi ha productes amb un alt contingut de sucre que hauries d’evitar (cereals, xocolata blanca o amb llet...)Sempre li serà més difícil menjar-ne si no en té a l’abast. En canvi, si arriba a casa i el calaix n’està ple, serà molt difícil no caure en la temptació.

4.- Educa el seu paladar. De mica en mica, fes que s’acostumi a no menjar tan dolç. Redueix el sucre que posis a la llet, al iogurt... Veuràs com a poc a poc el paladar s’acaba acostumant als gustos més neutres i no necessitarà sabors tan potenciats que, a la llarga, fins i tot trobarà empallegosos. Això sí, dóna-li productes bons, de qualitat. Un bon iogurt ja serà boníssim per si sol, sense pràcticament haver-hi d’afegir res més.

5.- Acostuma’l a menjar fruita per postres. A molts els hi agrada la sensació de dolç després de l’àpat. Aquest sabor el poden aconseguir menjant fruita. D’aquesta manera, aconseguiràs que es mengi les 2-3 racions recomanades de fruita al dia i evitaràs que després de l’àpat piqui xocolata o galetes.

6.- Mengeu-ne de tant en tant. Prepareu, per exemple, una coca casolana amb el sucre que li correspon. No passa res! Ja hem dit abans que no és convenient eliminar cap aliment de la nostra dieta, però sí que n’hem de moderar el consum. En tot cas, quan en mengi que ho faci en quantitats reduïdes i gaudint-ne plenament, sense cap distracció. El què cal evitar és que en mengi de manera compulsiva i en grans quantitats.