Menjar bé per créixer millor

Gemma Ros

Crec que el meu fill té una al·lèrgia alimentària

 

 

Al·lèrgia Zoom

Al·lèrgia

Últimament m'estic trobant amb casos de mares i pares que venen a la consulta afirmant que el seu fill te al·lèrgia a algun aliment i em demanen que a els ajudi a elaborar una dieta sense l'aliment en qüestió.

Fins aquí cap problema, al contrari. Una de les tasques de les persones que ens dediquem a l’assessorament nutricional, i encara més quan ho fem amb nens, és ajudar a seguir una dieta el màxim d’equilibrada, variada i saludable, tenint en compte les diferents patologies i al·lèrgies del pacient.

Això sí, sempre insisteixo en què han d’haver visitat prèviament a un al·lergòleg i que sigui aquest especialista el que els hagi diagnosticat l’al·lèrgia.

Últimament a través d’internet s’estan difonent missatges que poden arribar a confondre a la població fent creure que molts símptomes que poden tenir els nostres fills o nosaltres mateixos, com cansament, migranyes, picors, asma, diarrees, ansietat, obesitat... poden ser deguts a reaccions al·lèrgiques als aliments.

En tot cas, si pensem que els símptomes que patim poden ser deguts a algun aliment, el què cal fer és recórrer sempre a l’al·lergòleg, perquè és el professional que disposa de totes les eines necessàries per arribar a un diagnòstic correcte. Ell serà qui s’encarregarà d’estudiar els símptomes amb detall i en relació al moment de la ingesta, pot fer tests cutanis, anàlisis de sang per determinar els nivells d’immunoglobulines... és a dir, tot de proves amb validesa científica i que són les úniques en què podem confiar en l'actualitat.

No és gens recomanable refiar-se de mètodes que no estiguin avalats científicament. Per exemple, un dels requisits és que el test sigui reproduïble, és a dir, que si es torna a fer a la mateixa persona al cap d’uns dies el resultat sigui el mateix. En canvi, molts dels tests d’intoleràncies que estan apareixent últimament no són gens reproduïbles, donen diferents resultats segons el dia i, per tant, són molt poc fiables.

Això, a més d'una despesa innecessària, origina falsos diagnòstics i gran confusió entre els pacients. A més, fan que es retardi molt més el diagnòstic precoç i fiable del problema. D’altra banda, també és molt habitual que aquests tests d’intoleràncies ofereixin informació nutricional excloent gran quantitat d'aliments durant llargs períodes de temps.

Sense unes proves fiables realitzades per un especialista al·lergòleg i sense el posterior consell nutricional adequat per portar a terme una dieta restrictiva en determinats aliments, ens pot conduir a mancances alimentàries greus que poden afectar al creixement i desenvolupament del nostre fill.