Criatures 06/09/2016

El viatge

Mireia Esparza
2 min

Cada dia ho veiem a la televisió, sentim xifres a la ràdio, llegim les històries al diari, i sembla que mica en mica ens estem fent insensibles al drama dels refugiats. I els nostres fills i filles van veient aquestes imatges, i es fa difícil explicar-los com pot ser que pugui haver-hi un odi tan gran que faci que famílies senceres hagin de fugir de casa seva si no volen morir. I com pot ser que els interessos econòmics primin sobre els interessos humans a l'hora de buscar una solució per a aquells que ho han hagut de deixar tot enrera. Com podem explicar-los què significa tot això per a ells?

Francesca Sanna es debia fer aquesta mateixa pregunta quan va escriure "El viatge", un àlbum il·lustrat preciós que ens explica com és aquest viatge que emprenen tantes famílies sense dur res més a sobre que la roba que duen posada i la por de no saber on arribaran. Un llibre que és una meravella en el relat, poques paraules però ben triades i utilitzant el "nosaltres", la primera persona del plural, incloent-nos en la història, i amb unes il·lustracions que expliquen tant o més que el text. Els colors juguen amb la foscor i la llum acompanyant els diferents moments de la història i les imatges sembla ben bé que estiguin en moviment, mostrant aquest viatge.

9788416542475

Per escriure aquest llibre, Francesca Sanna va entrevistar diversos refugiats i a partir de les seves històries va reconstruir la del llibre. Segurament és per això que traspua tanta veritat! Sense necessitats de moralines (la veritat ja és prou colpidora) ni buscar una solució, que de moment no tenim, senzillament exposant què passa i com se sent aquell que ha d'abandonar casa seva a la força. I que això ens pot passar a tots.

Unknown-4

"El viatge" de Francesa Sanna va guanyar el Premi de la Societat d'Il·lustradors de N.Y. l'any 2015 i el Premi Llibreter 2016.

P.D. Aquests dies s'està celebrant a la Plaça de la Catedral de Barcelona la 34a edició de la Setmana del Llibre en Català que, precisament va dedicar la jornada de diumenge als refugiats, amb la lectura d'un manifest, el tancament simbòlic de totes les parades durant 5 minuts per reclamar que els governs actuin davant el drama que estem vivint, i altres actes. Entre ells, precisament, la lectura d'"El viatge".

Imatges obtingudes d' http://impedimenta.es

Llibre: El viatge

Autora: Francesca Sanna. Traducció al català: Anna Gorina

El publica: Impedimenta

Preu: 16,90€

Edats: a partir de 5 anys.

stats