Lletra lligada

Mireia Esparza

La marieta Antonieta o la reconciliació amb la lletra lligada

Aquest any les meves filles estan aprenent a llegir en lletra lligada.No entraré en la utilitat o no de la lletra lligada en l'aprenentatge, segur que heu sentit que a Finlàndia la deixaran d'ensenyar d'aquí un parell de cursos i això ha revifat un tema que es ve discutint des de fa temps, així que només cal fer una volta per pàgines d'internet, notícies, blogs, etc, per saber què se'n diu. Jo em centraré en un altre punt que a mi em va fer posar totalment en contra d'aquest tipus de lletra: lo avorrits que són els contes en lletra lligada diguem-ne senzills, és a dir, els primers que agafen els nens.

Ja vaig comentar que les gatxans cada setmana han de llegir un conte i fer-ne un informe. Quan van començar a dur els de lletra lligada, senzillets, amb poques línies per pàgina, em vaig esgarrifar! Eren avorrits a matar!!! Històries tontes, sense interès... vaja, que ens feia una mandra a tots agafar-los... Havien passat de que els expliquessin contes xulíssims, amb històries divertides i engrescadores a llegir com un gos i la seva mestressa anaven d'acampada i no passava res més emocionant que veure un pagès munyint una vaca, que oju! pot ser molt emocionant, però allà escrit com que no motivava massa. Fins que va arribar ella!

imatge obtinguda de http://www.animallibres.cat Zoom

imatge obtinguda de http://www.animallibres.cat

imatge obtinguda de http://www.animallibres.cat

 

La vem descobrir a La setmana del llibre en català i vem comprar un parell dels seus contes. Evidentment, els dos primers (servidora és una obsessiva de l'ordre). Resulta que la marieta Antonieta és una marieta groga que vol ser vermella com les altres i a cada conte ho acaba aconseguint. Com? aaahhhh... això ho haureu de comprovar vosaltres! A nosaltres, quan els vem llegir ens van encantar! I el millor és que, fa unessetmanes, les gatxans van descobrirque a la biblioteca de l'escola hi havia la resta de la col·lecció, així que setmana rera setmana els estem llegint tots. I cap ens ha defraudat! Els contes de la marieta Antonieta són entretinguts, plens de personatges divertits, amb un punt més modern que la resta de contes en lletra lligada "nivell principiant". I és d'agrair! No només pels nens, que així es veuen més motivats a llegir. També pels pares que hem d'anar escoltant les històries explicades a càmera lenta. A més, les il·lustracions també són divertides, en total sintonia amb el text, i ajuden a que tot plegat sigui una festa.

Així que gràcies a l'Antonietaens hem reconciliat amb la lletra lligada! I crec que no només nosaltres... ja m'han dit dues mares de l'escola que els seus fills han dut a casa a l'esmentat coleòpter per recomanació de les meves filles... vaja, que estan creant el seu primer club de fans (apart del de Frozen, clar...). Si us plau, senyors escriptors i editors de llibres en lletra lligada for beginners, necessitem més contes així, que se'ns acaba la col·lecció!

Llibre:Col·lecció Les bestioles del jardí. Comença amb "El petó de l'Antonieta".

Autors: Gemma Armengol i Òscar Julve

El publica:Animallibres i Bromera

Preu:uns 6€ cadascun

Edats:explicats, als més menuts ja els hi poden agradar