Lletra lligada

Mireia Esparza

Un fill

Aquesta entrada és un canvi de registre important respecte les que he fet fins ara. "Un fill" no és un àlbum il·lustrat ni un conte per primers lectors. És una novel·la juvenil, tot i que a mi m'ha plantejat el dubte d'on hi ha el límit entre novel·la juvenil i novel·la per adults. És per com està escrita? pel tema? Per mi, "Un fill" és una novel·la, una molt bona novel·la, vagi dirigida a qui vagi dirigida. Diversos premis l'avalen (Joaquim Ruyra, L'illa dels llibres) i tot i que, de vegades, refia-te'n dels premis, en aquest cas són ben merescuts.

9788494185748 Zoom

9788494185748

N'havia sentit parlar molt i molt bé, així que diumenge passat, quan em vaig acostar a la caseta d'Al·lots(la Paula era una de les que n'havia parlat molt bé) a la Setmana del llibre,el vaig agafar sense pensar-m'ho mentre les gatxans remenaven aquí i allà. En arribar a casa al vespre vaig començar a llegir-lo. A les dues de la matinada el tancava amb uns ulls inflats de tant llegir i tan plorar. Feia segles que no em passava, llegir tot un llibre d'una tirada, però cada cop que el tancava (per sopar, per dur les nenes a dormir, per intentar anar jo a dormir) una força que ja no recordava em feia tornar a obrir-lo i seguir (només una mica va, només una mica...) fins arribar al final.

En Guillem és un nen de 9 anys que acaba de canviar d'escola. A la nova classe només hi té una amiga, probablement pel seu caràcter especial, la seva passió per la lectura i la Mary Poppins i la seva fòbia pels esports de pilota. A més, la seva mare ha marxat a treballar a l'extranger, obligada per l'atur del pare. I tot i així, en Guillem es mostra feliç. Potser massa feliç, segons la seva professora, que vol esbrinar què s'amaga darrera aquesta (aparent?) felicitat. I és a través de la veu del propi Guillem, de la seva mestra, de la psicòloga i del seu pare que anem desentrellant l'iceberg que hi ha amagat i del que només en vèiem la punta.

Meravellosa, impressionant, apassionant, deliciosa, els adjectius es queden curts per descriure-la. Els meus companys de feina, els meus amics, el meu marit, estan farts de sentir-me'n parlar a totes hores. Però no ho puc evitar. És una història intrigant, plena de sensibilitat, colpidora, que no deixa indiferent i que segueixes assaborint quan fa dies que has tancat el llibre. Feu-me cas, no us la perdeu!

Llibre:Un fill

Autor:Alejandro Palomas

El publica:La Galera

Preu: uns 18€

Edats: a partir de 15-16 anys