Lletra lligada

Mireia Esparza

Un conte ple de sentiments… literalment

 

Hi ha dies en que ens llevem extranys, confosos, atabalats, no sabem què ens passa… En dies així ens ajuda parlar i aclarir què és el que sentim. desesntortolligar tot aquest garbuix… Aquest és el punt de partida d'El monstre de colors d'Anna Llenas, un monstre que gràcies a la seva amiga va descobrint que els sentiments tenendiferents colors i que és important identificar-los per entendre què ens passa.

Només per això ja pot resultar un llibre interessant: els sentiments no són un tema fàcil de tractar amb els nens i l'educació emocional no és un camp al que es dediqui massa atenció. Però a mi el que m'ha cridatl'atenció d'aquest conte i el que us volia explicar avui són les diferents fases per les que ha passat a casa, com ha anat canviat la reacció d'uns i altres en llegir-lo.

Quan El monstre de colors va arribar a casa, a les gatxans (nom amb el que són conegudes a casa les meves filles) els feia gràcia un monstre que canviava de colors i que (atenció SPOILER!!!) s'enamorava. Tenien 4 anys acabats de fer i no vam anar més enllà.

Durant el curs següent, P4, van dur el llibre un dia a escola i al voltant d'ell les professores van muntar un dels projectes del trimestre: les capses de colors. Van aprofitar per parlar dels sentiments amb els nens, reforçar aquesta educació emocional que deia abans i que rarament es treballa. Els nens jugaven així a identificar les seves emocions i a explicar què sentien. De fet, a la pàgina web del llibre hi ha diversos recursos per treballar amb els nens en relació amb el conte. Fins i tot hi ha una versió del conte per colorejar.

Imatge obtinguda de la web d'"El monstre de colors" Zoom

Imatge obtinguda de la web d'"El monstre de colors"

Imatge obtinguda de la web d'"El monstre de colors"

La tercera fase va començar fa uns mesos, ja amb 6 anys. Explicant el conte abans d'anar a dormir vam començar a aprofitar-lo per comentar experiències en les que tant les nenes com jo havíem passat per algun dels sentiments del conte: ràbia, tristesa, calma. Te'n recordes d'aquell dia en que et vas enfadar tant amb l'Aina perquè no t'havia volgut passar l'aigua? o què trista et vas posar quan la Sara va marxar de l'escola? El conte ens serveix com a excusa per a parlar de situacions viscudes i resulta sorprenent la capacitat que tenen d'identificar què senten en cada moment: no mama, no estava enfadada, estava trista i necessitava estar sola perquè se'm passés.

Llibre: El monstre de colors

El publica: Editorial Flamboyant

Preu: uns 15 euros.

Edats: jo diria a partir dels 4 anys, però com veieu a diferents edats, diferents lectures.