Lletra lligada

Mireia Esparza

He trobat uns quants mots al món de la poesia...

Jo no he sigut mai massa de poesia. Potser perquè a casa no se'n llegia i el meu únic contacte amb ella venia d'algunes cançons. A l'escola el contacte va ser molt minso,la poesia era quelcom feixuc i avorrit que no s'entenia. No m'agradava la Gloria Fuertes i només recordo alguns versos de Machado i de Rosalía de Castro dels darrers anys d'EGB. De poetes catalans ni mu.

Per sort les coses han canviat força i ja a P3 les meves filles es van tornar unes expertes en Miquel Martí i Pol, a P4 en la Joana Raspall, i a P5 en Ricard Bonmatí. A aquest pas arribaran a la Universitat amb una bona maleta poètica a les esquenes. Sobretot els agrada jugaramb els mots, amb els sons, fer frases boniques, de vegades amb dobles significats, com una frase canvia si tries una o altra paraula. I de retruc han aconseguit que la seva mare comenci a llegir poesia, que ja tocava. I tot va començar quan vaig rebre aquesta invitació:

Font: Joana de les paraules clares Zoom

Font: Joana de les paraules clares

Font: Joana de les paraules clares

 

Com us dic no soc ni molt menys experta, però tenia ganes de recomanar algun llibre de poesia per nens, encara que només fos per redimir-me de tots aquests anys d'ignorància. En podeu trobar moltíssims! Hi ha un munt d'editorials que estan treient reculls de poemes per nens, alguns en unes edicions precioses que dóna gust mirar i remirar. Aquí en van alguns de'n Martí i Pol i de la Joana Raspall, més que res perquè són els que més conec, però també perquè són dosdels més prolífics en poesia infantil i dels més difosos a les escoles.

- Miquel Martí i Pol: què dir? que és un dels millors poetes que hem tingut en llengua catalana? que arriba per la seva senzillesa, per la seva dolçor, per la seva força... I els nens ho perceben. Noten que darerra de les seves paraules, i sé que pot sonar cursi, hi ha una ànima neta i alhora intensa. Això i que té tres noms!!! El llibre més conegut per infants és probablement el doble recull "Bon profit!/Per molts anys!" editat per Barcanova. A la primera part es recullen poemes sobre diferents menjars (des dels ous ferrats al pa amb xocolata) i a la segona es fa una repassada al transcurs de l'any i a les diferents festes que anem trobant. N'hi ha diverses edicions amb CD, una d'elles molt bonica amb en Toti Solé i la Cinta Massip recitant-los i musicant-los. Els preus van entre els 8 i els 15 euros i es pot recomanar per a nens i nenes a partir dels 3 anys. Però Martí i Pol té poemes per totes les edats i, ja a primària, els nens poden agafar qualsevol dels seus llibres i quedar-s'hi ben atrapats.

- Joana Raspall: tinc una debilitat especial per ella, no ho puc evitar. Era com aquella àvia tranquil·la i dolça, riallera i còmplice, que tots volem tenir.L'any 2013, a Món llibre li van dedicar una exposició en motiu del centenari del seu naixement i me'n vaig enamorar. A l'escola de les meves filles, igual que al 80% de les escoles del país, van aprofitar l'avinentesa de l'aniversari per dedicar-li homenatges i projectes. I les editorials s'hi van abocar i van publicar diversos reculls en edicions d'aquelles que no et pots estar de mirar quan vas a la llibreria. Això, sumat a la prolífica carrera que va tenir, fa que tinguem molt on triar. Jo només us en diré dosque es van editar pel centenari. Un és "46 poemes i 2 contes" de Publicacions de l'Abadia de Montserrat (preu: uns 12 euros), amb una tria fantàstica de versos de diversos llibres i amb uns dibuixos onírics preciosos de l'Àfrica Fanló. I l'altre és "Joana de les paraules clares", de El cep i la nansa Editorial (preu: uns 12 euros), que enfila els poemes de la Joana Raspall fent un recorregut per la seva vida i que també està magníficament il·lustrat, aquest cop per la Mercè Galí. Aquesta mateixa editorial va treure el 2011 una edició de "El meu món de poesia" amb il·lustracions d'enPere Cabaret i amb un DVD en el que les imatges van acompanyades de la veu de la mateixa Joana Raspall recitant els seus versos (preu: uns 18 euros). Una joia!

Si dissabte passat veu llegir el suplement Criatures del diari Ara, hi havia un articlemolt macode la Núria Juanico sobre petites editorials dedicades a la literatura infantil i juvenil. Editorials que cuiden el producte fins a extrems impensables i que nosaltres hem de cuidar "como oro en paño". A l'article parlavendel "Bestiolari de Joana Raspall. Per terra, mar i aire...", acabat de sortir del forn de Pagès Editors(preu: uns 18 euros). Aquesta editorial acaba d'encetar un segell de literatura infantil i juvenil, Nandibú, que caldrà seguir de ben aprop. Doncs bé, el títol no enganya, és un recull dels poemes sobre animals i bestioles que va escriure la Joana Raspall. Aquest cap de setmana em tocarà acostar-me a la llibreria.

Ja us dic, jo soc una nouvinguda a aquest món i tot just estic descobrint que m'agrada.Hi ha molts més poetes que han fet perquè la seva obra arribés alsinfants i que em sap greu deixar de banda. En Miquel Desclot, la Lola Casas, l'Empar de Lanuza, en Ricard Bonmatí i tants d'altres. I poetes "per adults" que poden ser llegits amb els nens. Mica en mica, tot arribarà! De moment, gràcies a la Joana Raspall per la seva invitació.

P.D. Aquest post, com tots els altres, però aquest més, admet recomanacions!