Criatures 12/12/2012

Amb la música, s'aconsegueix una societat millor

2 min

He entrevistat la directora de l'Auditori Educa de Barcelona, l'Assumpció Malagarriga. M'assegura que "amb la música, s'aconsegueix una societat millor". A més, m'ha fet una sèrie de declarions molt entenedores sobre el tipus de música que agrada a les criatures i als adolescents, que són diferents.

Als adolescents, els acostuma agradar la música amb tons greus i amb molt de ritme, perquè van directe a la zona pèlvida, que són els òrgans que estan desenvolupant. Als nadons els agraden els sons aguts i ràpids, perquè estimulen la zona cerebral.

Més. Hi ha beneficis de la música que serveixen per a tota la vida. Quins són?

Per començar, aprenen a concentrar-se i els ajuda a socialitzar-se perquè la música és una activitat de grup. També desenvolupen el pensament abstracte i lògic, perquè el llenguatge musical és abstracte.

Aprenen a ordenar-se ells mateixos, a tenir disciplina, perquè han de saber compaginar els deures de l’escola amb els horaris de música.

Per continuar, la música també va lligada amb la psicomotriciat, amb la psicomotrocitat fina, perquè aprenen a coordinar el cos. Tenen consciència de la col·lacació de les seves mans, dels canells; i sovint controlen gestos mil·limètrics.

Finalment, amb la música aprenen a expressar-se, a comunicar un sentiment, perquè la música és un mitjà de comunicació. I acaben coneixent tota una cultura que va lligada amb noms de músics, estils i estètiques.

Tot plegat, ho explico perquè ahir va fer el seu primer concert la Big Band Rocket, dirigida per Joan Vilalta. La fita és històrica, perquè l'escola Concepció de Barcelona va veure com perillava el seu projecte innovador de música quan va acabar el curs anterior.

Jo mateixa vaig escriure una entrada d'aquest blog perquè no passés, perquè el projecte continués, perquè les classes (en horari lectiu) de música que aquesta escola havia sabut crear no tinguessin punt i final.

Tot va acabar bé. Les big bands continuen la seva feina malgrat la 6a hora retallada. I la mostra és el concert de Nadal dels més petits, els primers que s'han estrenat en una big band.

Fixeu-vos en la foto: estan tocant una versió de la cançó One Love de Bob Marley.

stats