Lidiu en parenting

Trinitat Gilbert

Si dibuixen, estimulen l'hemisferi dret del cervell

Zoom

L'Anna Llenas és il·lustradora, creadora de mil i un contes. I encara més: fa un temps que s'està formant com a terapeuta.

El cas és que hi he parlat, i m'ha defensat la importància que les criatures dibuixin.

"Tan bon punt s'hi posen, estimulen l'hemisferi dret del cervell, per tant desenvolupen l'àrea creativa i emocional". En canvi, a l'escola, i a la vida, la tendència és estimular l'hemisferi esquerra, que és el que s'ocupa del càlcul, de les matemàtiques. És clar que aquest últim també és essencial i útil, però tots dos hi han d'anar en paral·lel, perquè la famosa intel·ligència emocional aflora per l'estimulació de l'hemisferi creatiu (el dret).

La il·lustradora continua donant-me arguments a favor dels dibuixos de les criatures. "Si em poso més mística, et diré que la part espiritual és també a l'hemisferi dret". Un infant que se sap tranquil·litzar, que sap relaxar-se és perquè té un hemisferi dret actiu, per dir-ho d'alguna manera.

Així doncs, a l'hora de dibuixar, doneu als infants les millors eines, que no es distreguin, que els flueixi la creativitat en allò que volen fer. I just això també li he comentat a l'Anna.

-Els llapis de colors es trenquen constantment. També és cert que ells deuen fer molt força a l'hora de dibuixar. Sigui com sigui, quan passa, tot s'atura, perquè la criatura s'aixeca, fa punta. No queda bé. Es torna a trencar -li comento.

-Doncs, uns llapis de colors bons són molt importants -diu l'Anna.

M'he proposat de buscar-ne els millors. M'han parlat dels colors de la casa alemanya Staedtler, de tota la vida, que han perfeccionat els colors perquè la punta del color no es trenqui. La ciència hi ha arribat als llapis de color, sí, perquè han recobert tots els llapis amb una anella blanca. És d'aquesta manera que són més resistents. Resistents, per una banda, mina toveta, per una altra. Tot això té un nom, que és l'anti break system.

Per comprovar-ho, parlo amb la Ma. Pau Garreta, d'Staedtler, i em confirma el que escric. "Vam fer un estudi a Europa i a EUA, i vam arribar a la conclusió que a les criatures se'ls trencava la mina constantment, per això vam pensar a canviar-los, però sense renunciar a la flexibilitat ni als colors brillants". Després de proves, l'anella protectora que recorre tot el color "ha convertit els colors Staedtler en un 50% més resistents", afirma Garreta. Ah! i l'última dada, em diu, "tots els llapis estan fabricats amb fusta de certificació sostenible". Dit d'una manera, "no ens carreguem un bosc per fer capses de llapis".

Torno a parlar amb l'Anna Llenas. A finals del mes d'octubre, sortirà el seu primer llibre com a autora i alhora il·lustradora. Es diu ... El monstre de colors, i l'objectiu principal és que "els petits aprenguin a identificar les seves emocions bàsiques, l'alegria, la tristesa, la ràbia, la por i la calma". En resum, tot el que es troba a l'hemisferi dret, com la creativitat a l'hora de dibuixar.

Zoom