Lidiu en parenting

Trinitat Gilbert

Minifestival Vida o com atrapar les criatures en la música

El Festival Vida ha estrenat secció infantil, el minimúsica, amb activitats ben pensades i preparades, perquè les criatures puguin entrar amb els pares a escoltar música i de tant en tant buscar un refugi de tranquil·litat.

No és el primer festival que ho fa, no, perquè fa anys que el Sònar havia estat conegut per la qualitat dels tallers per als infants que organitzava. Jo mateixa m'hi havia passat hores fent origami i escoltant de lluny els grups que volia escoltar de prop.

Però el Vida que ha començat per primera vegada ha volgut arrencar també l'espai per las petits. N'hi havia poques propostes però d'alta volada.

Els petits podien construir els titelles amb les cares dels artistes que els pares escoltaven, o entaforar-se uns auriculars per jugar amb l'aplicació d'Apple TocandRoll, i la millor, escoltar contes publicats per l'editora de la mateixa ciutat del Vida, El Cep i la Nansa. Potser tampoc no calien gaires més, perquè refugiar-se entre els pins amb una catifa de gespa i jugar-hi una estona ja és un descans entre el brogit dels concerts que s'anaven alternant en diversos escenaris. Potser també en una primera edició tampoc no se sabia quantes famílies pensarien a portar-hi les criatures, sobretot si recordem que vivim en una societat que els infants sembla que s'han d'aparcar sempre en un món a part, no poden compartir activitats amb els pares.

El MiniPop de Tarragona fa anys que demostra que pares i criatures van junts a compartir hores de lleure escoltant música de primera i al mateix temps fent activitats extraordinàries! Aquest any, la construcció d'ocells (símbol del Minipop), o de petits nius amb palla van ser alguns dels èxits.

Per acabar, qualsevol música a és bona perquè els infants l'escoltin. Des de petits poden escoltar música heavy o òpera o música clàssica. Ho poden escoltar i els pot agradar, que això encara és millor. Dissabte al vespre vaig veure al Festival Vida criatures embadalides amb la Sílvia Pérez-Cruz. És clar que sí!

I l'última, perquè els pares tinguin una pista sobre els gustos concrets dels fills: La música provoca vibracions físiques quan entren al cos a través de l’oïda. Produeixen efectes diferents segons l’edat de les persones. Als adolescents, els acostuma agradar la música amb tons greus i amb molt de ritme, perquè van directe a la zona pèlvida, que són els òrgans que estan desenvolupant. Als nadons els agraden els sons aguts i ràpids, perquè estimulen la zona cerebral.

A la foto: l'escriptora Montse Balada i l'editora Cesca Mestres explicant el conte "L'elefant Mainú i l'amistat" al Minimúsica del Festival Vida.

Zoom