I altres animals

Toni Llobet

Ara, temps de rucs d’estar per casa

Zoom

El nostre pati del darrere és un bocí de terra ombrívola i pedregosa, encaixonat entre els amplis jardins assolellats dels veïns i la façana nord de casa nostra. Fins ara ha estat envaït de plantes oportunistes. I qui sap si hi perviu algun plançó tendre de les herbes amb nom de verge que hi conreaven d’estranquis, fins fa pocs mesos, els antics llogaters.

La idea és convertir aquest troç de terra ara inhòspit en un petit paradís de butxaca. Un lloc acollidor per la nostra família, sobretot per les nostres criatures, però també pels altres animals i plantes, més o menys salvatges, que viuen de forma espontània prop de casa.

Primer pas: fer neteja d’herbotes i bardisses que amaguen rocs, runa i ferralla, per posar el comptador a zero i poder planificar el nou jardí. Sense herbicides (que no en volem, de verí), ni desbrossadores (que no en tenim). Amb tallagespes tot terreny, de quatre potes: la Ramona i la Menta.

Zoom

Les nostres burres viuen en un camp proper, i hem pensat en elles per fer-nos aquesta primera feina de jardineria. El repte ha estat fer-les passar per casa, perquè el pati no té accés directe a l’exterior. La Ramona, més menuda, veterana i feta a nosaltres –fa set anys que la tenim!- no ha dubtat ni un moment a ficar-se dins de casa, amb tota naturalitat. Però la Menta, més inquieta i joveneta, tot i que molt més grossa –ella és burra catalana D.O.-, ha entrat a l’edifici amb actitud malfiada, i ha passat per les diferents estances amb un posat com de perplexitat, com dient-nos: “N’esteu segurs?”

Un cop al pati ha estat arribar i moldre. Els nens de casa han volgut mostrar-los el que calia menjar i el que no. Però ha estat inútil: les burres han arrasat tota herba tendra –com estava previst-, han deixat de banda velles branques de xiprer (qualsevol les mastega!), han desfullat el brancatge de la morera dels veïns que passava la tanca (ai!) i han provat de tastar les nostres hortènsies. Balanç final: el jardí net de males herbes, i amb alguna pila de fems de regal. I un dia entretingut i en bona companyia.

Zoom