Emocional Ment

Arantxa Ribot, Katia Velar i Albert Vinyals

La targeta verda: la importància de l'elogi descriptiu per fomentar l'autoconfiança.

Després d’uns mesos sense escriure, volem tornar a fer-ho amb un article per reflexionar sobre la importància de saber reconèixer els aspectes positius de les persones que ens envolten. Però no només amb el reconeixement n’hi ha prou, saber comunicar-ho d’una forma descriptiva és un aspecte essencial i incloure com ens sentim per aquest fet, ja és anar per nota.

Si com a mares, pares o persones que per qüestions laborals esteu vinculades a infants, feu una reflexió amb recompte sobre les

balanza-07 Zoom

balanza-07

vegades al dia que comuniqueu aspectes incorrectes de la conducta dels infants en comparació a les vegades que comuniqueu aspectes positius, com us queda la balança?

Centrant-me en la meva experiència professional com a psicòloga infantojuvenil, quan faig aquesta pregunta als pares o mares dels infants o adolescents amb els que treballo, la resposta generalment és que comuniquen molt més els aspectes negatius de la conducta dels seus fills i filles, llavors dediquem una estona a parlar de la “targeta vermella” i la targeta verda” i la importància de que estiguin equilibrades.

Trageta verda vermella Zoom

Trageta verda vermella

També he detectat que a vegades les crítiques no van adreçades al comportament en concret, sinó que es centren de forma general en la persona. Una de les primeres coses que aconsello és que si fem una crítica sigui d’una situació concreta i evitar valorar a l’infant o adolescent en general. Us poso uns exemples molt senzills i segur que ho veieu més clar:

Ets un desastre Tens l’habitació desendreçada.

Ets un mal educat No m’agrada que et fiquis pel mig quan estic parlant per telèfon.

Tens el cap ple d’ocells Pensa en que has d’apuntar els deures a l’agenda.

Quan fem aquestes valoracions abstractes i personalitzades podem fomentar que l’infant s’ho cregui i passi a formar part del seu autoconcepte, per tant, influenciarà en la seva autoestima generant sentiments d’inseguretat. Es tracta de que evitem fer aquests tipus de comentaris.

Això pel que fa a les crítiques, si parlem d’elogis o la “targeta verda”, el que es recomana és també descriure la situació i si es una característica que l’infant presenta sovint, sí que és recomanable que li atribuïm com a seva. Us poso un exemple:

EXEPMLES D’ELOGIS Zoom

EXEPMLES D’ELOGIS

 

Característiques de l’elogi descriptiu: (Adaptat de: Faber i Mazlish, 2006)

 • Ens serveix per mostrar i descriure quins són els bons comportaments.
 • L’elogi es dirigeix a la conducta: estic contenta quan tens l’habitació endreçada.
 • No és globalitzador: ets el nen més bo del món, estic contenta quan ets bona.
 • Expressem alegria i interès personal pel nen/a.
 • L’elogi concret i descriptiu fa sentir confiança.
 • No ha de tenir connotacions crítiques.
  • Hola Anna, que maca que estàs. Però vols dir que aquestes sabates estan prou netes.

 

No es tracta d’elogiar continuadament de manera descriptiva, si no de que cada dia arribi algun missatge positiu descriptiu i que efectivament, es correspongui amb una conducta adequada, que pot anar des de un somriure al matí, fins estar concentrat quan es fan els deures, haver tingut un moment divertit jugant a cartes, haver fet un dibuix amb dedicació i esforç, haver-se rentat els dents parant atenció, ajudar a plegar la roba, etc.

Com fer l’elogi descriptiu?

Elogi descriptiu Zoom

Elogi descriptiu

 

Com portar-ho a la pràctica?

Us proposo diferents formes de portar-ho a la pràctica:

 • Treballar-ho com a joc a casa: els diferents membres de la família disposen de targeta verda per poder indicar quan una altre fa alguna cosa que considerem positiva i llavors li podem mostrar la targeta i descriure-li.
 • Amb un registre que podem fer servir a diari en el que apuntem de manera descriptiva alguna cosa que el nostre fill/a hagi fet i ens hagi agradat. Pot estar penjat en algun lloc de la llar i després de sopar ho podem revisar.
 • Directament quan es dóna la conducta positiva.
 • Un exemple de registre:

  Registre conductes positives Zoom

  Registre conductes positives

   

   

  Katia Velar CeballosPsicòloga clínica infantojuvenil.Especialista en intel·ligència emocional.Associació Educació Salut i Benestar Emocionalkatia.velar@esbe.cat