De la Societat Digital a les Aules

De la Societat Digital a les Aules
Jordi Jubany i Vila

La digitalització personal i social

Vas a revelar les fotografies que fas o utilitzes una càmera digital com la del mòbil? Redactes normalment cartes manuscrites o envies correus electrònics? Consultes sovint els volums de l’enciclopèdia que tens a casa o cerques els teus dubtes al Google i a la Viquipèdia? Escoltes la música en vinil i cassets o utilitzes el CD, l’mp3 o l’Spotify?

La digitalització personal s’ha incorporat a la nostra vida diària i cada dia generem nova informació digital. Internet s’ha convertit, entre d’altres coses, en una mediateca multimèdia global, una xarxa de xarxes mundial on els seus continguts adopten múltiples formes i formats: textos, imatges, música, pel·lícules, mapes conceptuals, presentacions, estadístiques, conferències, tesis doctorals...

A la xarxa usar és comunicar perquè deixem registrades moltes de les nostres accions. Incorporem molta informació a la xarxa utilitzant diferents mitjans de digitalització social de forma conscient o no. És un fenomen bastant recent, per exemple, Facebook neix el 2004, Youtube és del 2005 i Twitter del 2006. Com afonten les noves generacions el creixement exponencial de les dades, la seva creació i la seva gestió en les noves pantalles? On aprendran a utilitzar-les per a crear coneixement i no només com a espais d’oci?

Zoom

En aquest gràfic veiem l’estimació de cada activitat en un minut a nivell mundial. Per activar el comptador clica la imatge.

Zoom

Símbol personal usat en correus electrònics i el Twitter, cada arrova correspon a una persona.