Criatures 05/12/2013

Família i actitud emprenedora

2 min

L'escola és un bon escenari per entrenar els nens i nenes vers l'actitud emprenedora. Però la família és un focus d'aprenentatge de valors i actituts capdal. El que veiem a casa, és el que reflectim fora i el que acostumem a replicar quan ens fem grans. Potser aquesta no és sempre una regla exacta, però es compleix en molts casos. Fins fa poc, les famílies es preocupaven perquè els seus fills i filles assolissin una bona preparació acadèmica, aquesta era la fita. Actualment, molt em temo, que amb això ja no n'hi haurà prou. Bona preparació, sí, com més excel·lent millor sí, però també valors i actituds que acompanyin el nou paradigma laboral, el que premia la creativitat, la responsabilitat, l'autoconfiança, ... . Aquí us relacionem alguns consells perquè les famílies puguin promoure des de la quotidianitat alguns trets i valors emprenedors:

  • Guiar, acompanyar els fills i filles en l'optimisme de seguir els propis somnis.
  • La felicitat d'un nen o d'una nena no està en donar-li tot el que vol de manera fàcil i resoldre-li qualsevol problema sense la seva intervenció. Això porta moltes vegades a restar-los autoconfiança, autonomia, responsabilitat i a no potenciar-los la creativitat.
  • Empenye'ls a buscar informació de manera constant, potenciant-los la curiositat.
  • Fer-los conscients i mostrar-los actituds, valors, models i referents emprenedors, sempre que hi hagi l'oportunitat. Si ens parem a observar, tenim molts exemples al nostre voltant que poden servir de mostra.
  • Donar-los la llibertat perquè prenguin decisions, a la mida de les seves possibilitats. Això els farà conèixer la responsabilitat de decidir i el gust que té assumir un cert risc.
  • Potenciar les habilitats de comunicació i d'assertivitat, claus per assumir amb èxit qualsevol projecte.
  • Premiar l'esforç, la consecució de reptes, encara que siguin petits.
  • Desvirtuar la mandra i la por, obstacles potents que ens aturdeixen i ens paralitzen.

Practicar amb l'exemple = Aprendre observant. Quina millor recepta per educar als nostres fills en l'actitud emprenedora?. En aquest video "How to foster a culture on entrepreneurship in children" podreu trobar-hi més receptes. http://www.dailymotion.com/video/xmwcwm_how-to-foster-a-culture-of-entrepreneurship-in-your-children_people

stats