Aprenent a ser mare

Mariona Visa

Llibres infantils: La princesa i el pèsol

Aquest és un dels contes clàssics que més m'agraden.

La meva filla l'ha descobert fa poc, quan jo li he anat explicant de memòria abans d'anar a dormir.

A ella de seguida li ha agradat la història, que ja sabeu que inclou la cerca d'una princesa "de veritat", a la que se li fa la prova del pèsol per saber si ho és. La història original és del danès Hans Christian Andersen i se'n dedueix que una princesa de bo de bo és aquella capaç de sobreviure a una tempesta amb valentia, de demanar ajuda quan la necessita, de notar un pèsol sota 20 matalassos i de no queixar-se fins que no li pregunten si ha dormit bé.

Al cap d'uns dies d'explicar-li la història oralment, quan la petita ja estava familiaritzada amb els personatges, vam anar a buscar el llibre a la biblioteca, on tenien la versió que va editar La Galera el 1994 amb il.lustracions de Pau Estrada.

 

Zoom

La princesa i el pèsol; Pau Estrada (Il.lustracions). Ed. La Galera. 1994

 

És un conte amb dibuixos d'estil oriental i a la nena li va agradar veure en paper allò que fins aleshores només havia imaginat. Clar que la imaginació sempre va més enllà i sempre hi ha petites decepcions quan es contempla la història en paper. L'escena que ella més esperava veure era la tria de les princeses, on en principi s'ha de veure perquè hi havia princeses que no eren de veritat i que al príncep no li agradaven.

Al llibre surten un munt de princeses en una pàgina i ella se les anava mirant a veure quin defecte tenien. L'altra escena que la intrigava era la del llit amb vint matalassos, que en el conte de La Galera només són 10 (els va voler comptar tots).

 

Zoom

La princesa i el pèsol; Pau Estrada (Il.lustracions). Ed. La Galera. 1994

 

En general, però, és una versió molt fidel a la història i està molt ben il.lustrada.

Ara tenim també el llibre en l'edició que Combel va fer el 2005, amb il.lustracions de Petra Steinmeyer. Així que a banda de comparar entre la seva imaginació i el paper, ara veu també una altra adaptació diferent.

Zoom

La princesa i el pèsol; Petra Steinmeyer (Il.lustracions). Ed. Combel. 2005

 

Està molt bé aquesta versió ja que dibuixa una princesa més contemporània. El príncep se'n va a buscar princeses en terres llunyanes amb el seu cotxe i no amb cavall, i deixa enrere un castell on s'hi veu roba estesa. I la història també és fidel a la que ella coneix.

 

Zoom

La princesa i el pèsol; Petra Steinmeyer (Il.lustracions). Ed. Combel. 2005

 

Aquestes són les dues princeses del pèsol que coneixem a casa, i de moment ens aturarem aquí, tot i que no descarto tenir-ne més en un futur. De la Blancaneus en té uns quatre contes diferents i li agrada molt anar-los comparant (a veure en quin porta un vestit més llarg, a veure en quin porta sabates de taló....). És un bon exercici pels nens, un cop ja coneixen molt els contes.

Vosaltres el teniu, aquest conte? Els hi agrada als vostres fills? Quina versió recomaneu?

 

Per si no en teniu cap i voleu trobar el conte de La princesa i el pèsol que més us encaixi, aquí en teniu algunes de les edicions que se n'han fet en català:

- La princesa i el pèsol; Noriega Fernando i Alfatara Editorial Cadí. 2013

- La princesa i el pèsol; Estel Baldó, Rosa Gil, Maria Soliva i Yvonne Fuster. Editorial Barcanova. 2013

- La princesa i el pèsol; Pippa Pixley. Editorial McMillan. 2011

- La princesa i el pèsol; Lauren Child, Polly Borland (llibre fet amb fotografies on es recrea la història a través de figures de cartró). Editorial Serres. 2006

- La princesa i el pèsol; Núria Font. Cruïlla. 2003.

-La princesa i el pèsol (llibre teatre); Ed. Corimbo. 2003

- La princesa i el pèsol; Elena Odriozola. Editorial Barcanova. 2003.

- La princesa i el pesol; Enriqueta Capellades. Combel. 2002.

- Les tres bessones i la princesa i el pèsol; Planeta infantil. 2000

-La princesa i el pèsol; Mercè Llimona. Hymsa. 1992

I per si voleu posar-los-hi alguna versió animada:

- La princesa y el guisante (vídeo conte adaptat per Gareth Williams, que dura uns 20 minuts)

- Las tres mellizas y la princesa del guisante

- La princesa y el guisante, Nick Junior