Blog | A Europa ho fan al revés
30/08/2022

A Europa l’escola comença a l’agost

L’escurçament de les vacances d'estiu apropa el calendari escolar català al dels països veïns

Brussel·lesQuan a la resta d’Europa ja fa dies -o fins i tot setmanes- que els nens i nenes van a l’escola, els infants catalans tot just es comencen a preparar per estrenar un nou calendari escolar que avança la tornada a les aules i que ha comportat una mobilització del sector sense precedents que gairebé li costa el càrrec al conseller (potser més per les formes com va ser anunciat l’avançament del curs que pel fons, o potser perquè la mesura va ser la gota que va fer vessar el got). Però, és tan inhabitual a la resta d’Europa que les criatures tinguin les vacances d’estiu una mica més curtes?

Precisament aquest curs, Bèlgica també estrena calendari escolar, i ho fa apropant-se al sistema francès, que aplica un ritme que alterna dues setmanes de vacances cada set setmanes de curs. És a dir, que a més de la pausa de Nadal i la de Setmana Santa, les classes es paren durant 15 dies al novembre entorn de Tots Sants i al febrer per Carnaval. Un ritme que complica moltíssim la logística familiar, i que sovint implica aparcar els nens amb els avis o inscriure’ls en casals que floreixen just quan és impossible que els pares i mares que treballen s’agafin dies lliures. Es tracta de casals en què les criatures gaudeixen d'altres aprenentatges -des de fer ceràmica o pintura, fins a aprendre anar en bici o nedar, passant per activitats de circ i de dansa- però, això sí, a preus astronòmics.

Cargando
No hay anuncios

L'anomenat ritme 7+2 persegueix dos objectius: d’una banda, pretén disminuir el cansament i facilitar l’aprenentatge dels infants durant l’any gràcies a una millor repartició dels períodes de classe i de vacances; i de l’altra, busca promoure la igualtat a l’escola i evitar que els nens no se’n despengin. O, dit d’una altra manera, unes vacances d’estiu massa llargues perjudiquen els infants més vulnerables, que es desconnecten massa: “El nombre total de dies d’escolaritat es manté idèntic però reduir les vacances d'estiu -que aquest any són de vuit setmanes, de l’1 de juliol al 26 d’agost- contribueix a reduir els efectes de l'abandonament escolar que s'observa habitualment a l'inici del curs per una ruptura massa llarga amb l'escola, i ofereix un context educatiu més equitatiu per als alumnes”, afirma la ministra belga d’Educació, Caroline Désir, en una carta que ha adreçat a totes les famílies del país per explicar el nou calendari.

De fet, una pausa estival d’entre 6 i 10 setmanes és la norma a la majoria de països de l’Europa central i del nord i l’anomalia eren les 11 o 12 setmanes de vacances que tenien els infants catalans. Així, la rentrée al curs escolar a París és l’1 de setembre (després de 8 setmanes de pausa), a Brussel·les el 29 d’agost (8 setmanes), a Berlín el 19 d’agost (6 setmanes), a Estocolm el dia 18 (10 setmanes), i a Helsinki l’11 (9 setmanes).