Criatures 25/03/2021

Sobre dies mundials i aneguets lletjos

2 min
El conte de l'aneguet lleig no és bon exemple de conte sobre la diferència

Sabeu què tenen en comú l’autisme i Hans Christian Andersen? De seguida us ho explico, però ja que he esmentat aquest escriptor danès tan prolífic, no puc estar-me de compartir el que penso sobre un dels contes infantils més coneguts d’aquest autor: L’aneguet lleig

Se’m fa difícil pensar que hi hagi algú que no conegui aquest relat protagonitzat per una cria d’ànec rebutjada per tothom només perquè és diferent. Un aneguet que fuig, que passa penúries, però que finalment es converteix en un cigne preciós, acceptat pels altres cignes i admirat per tothom per la seva bellesa. Si us soc sincera és un conte que no m’agrada. No m’agrada que algú hagi de fugir perquè no és acceptat, o que aquesta acceptació passi per encaixar en una determinada comunitat d’iguals o per complir uns determinats cànons de bellesa. Aquest conte no seria, ni de bon tros, el paradigma de la inclusió social, que és precisament una de les grans lluites de les persones amb autisme i les seves famílies, i deu ser per això que des que estic a la banda dels especials en faig una interpretació que em deixa mal cos. 

L’aneguet lleig és una molt bona metàfora d’allò que sovint experimenten les persones diferents. El mateix Andersen va explicar que el conte era una reflexió sobre la seva vida. I què voleu que us digui, m’esgarrifa pensar que aquest relat escrit fa més de 200 anys mantingui en molts aspectes la seva vigència. I és així perquè tracta un tema universal: l’acceptació de la diferència, o potser hauria de dir-ne la no acceptació.

D’aquí a molt pocs dies, el 2 d’Abril, es celebra el Dia Mundial de Conscienciació sobre l’Autisme. L’Assemblea General de les Nacions Unides el va instaurar l’any 2007 per cridar l’atenció sobre aquest trastorn i fer-lo més visible. Casualitat o no, Hans Christian Andersen va néixer el 2 d’abril de l’any 1805, vet aquí la coincidència que us comentava al principi del text, i és per això que El Dia Internacional del Llibre Infantil i Juvenil també es celebra en aquesta data. 

Potser arribarà un dia en què als nens i nenes que llegeixin L'aneguet lleig se’ls farà estrany que el petit ànec pugui ser rebutjat pel seu aspecte. Tant de bo. I potser, encara que ara no ens ho sembli, els Dies Mundials pensats per a sacsejar consciències, canviar mirades i generar nous paradigmes, hi hauran contribuït d’alguna manera.

Així doncs, ja teniu pensat com celebrareu el proper 2 d’abril? Llegint algun llibre sobre autisme o diversitat amb els més menuts?

Ep! Només és una idea.

stats