Adolescència 28/07/2021

Un observatori contra l'obesitat monitoritzarà 45.000 adolescents

HM Hospitales posarà en marxa un pla d’acció per seguir i controlar l’obesitat en adolescents

3 min
Un nen pesant-se en una consulta mèdica en una imatge d’arxiu.

El Grup HM Hospitales ha decidit fer un pas més en la lluita contra l'obesitat, especialment la que afecta l'adolescència i que actualment, a l'Estat, impacta més del 20% d'aquest grup d'edat. Es tracta d'un veritable problema de salut perquè porta associades altres futures malalties, tant en el pla físic com en el psicològic.

Per afrontar aquest conflicte, HM Hospitales tindrà com a eix la Cátedra Farmacoeconomía de la Obesidad y Riesgo Cardiovascular, que conforma des del 2019 la Fundación de Investigación HM Hospitales i Novo NordiskPharma. A través d'aquesta fundació i amb la col·laboració de diferents professionals de les especialitats mèdiques implicades, la ciència de la dada i la investigació, desenvoluparà l'Observatori de l'Obesitat en l'Adolescència.

"Aquest observatori aspira a monitoritzar 45.000 adolescents i vol arribar a ser una referència en la lluita contra l'obesitat a l'estat espanyol. Neix amb l'objectiu d'identificar i fer seguiment de pacients en edat adolescent que van a qualsevol centre de HM Hospitales, i permetrà estudiar canvis en taxes de sobrepès/obesitat i l'impacte que hi tenen diferents estratègies de tractament i prevenció d'aquesta malaltia", explica el Dr. Juan Abarca Cidón, president de HM Hospitales.

En el pla assistencial i de recerca aquest nou observatori pretén identificar i detectar el nivell d'èxit de les iniciatives dutes a terme en aquest camp des de la perspectiva dels pacients d'aquest grup hospitalari, del qual forma part l'Hospital de Nens de Barcelona. "A grans tres té dos objectius. El primer és conèixer la prevalença de l'obesitat en la infància i l’adolescència en els diferents territoris on el Grup té presència. El segon serà estudiar l'impacte de diferents estratègies preventives i terapèutiques en adolescents amb sobrepès/obesitat i les seves famílies", assenyala el Dr. Álvaro Díaz Conradi, cap de pediatria de l'Hospital HM Nens de Barcelona.

Per aconseguir dotar de contingut a aquest nou observatori per desenvolupar un pla d'acció específic, s’implementarà un protocol únic de maneig del pacient adolescent amb obesitat que s'aplica en els 16 hospitals del Grup. "Si alguna cosa caracteritza aquest projecte és la transversalitat i el seu caràcter multidisciplinari, que abasta totes les àrees geogràfiques de HM Hospitales (Madrid, Catalunya, Galícia i Castella i Lleó) en els serveis de pediatria, endocrinologia i cardiologia", indica la Dra. Marisa Torres, especialista en endocrinologia pediàtrica de l'Hospital HM Nens. Això permetrà que es treballi de manera coordinada, transversal i homogènia per obtenir a mitjà termini una de les bases de dades estatal d'obesitat en l'adolescència i evolució dels resultats associats als diferents tractaments.

Abordatge precoç

Aquest pla d'acció propiciarà que l'Observatori monitoritzi uns 45.000 adolescents afectats per aquesta problemàtica i pugui construir així una àmplia base de pacients a tot l'Estat, la qual cosa permetrà a HM Hospitales disposar d'una plataforma d'investigació clínica sobre obesitat. "Apostem per la ciència de dades com a línia estratègica per millorar l'assistència dels nostres pacients i promoure la investigació clínica. Amb les dades d'història clínica electrònica, s'espera tenir accés a l'evolució i el seguiment de 45.000 pacients a l'any atesos als nostres centres. Això serà possible gràcies a la unificació dels criteris de maneig de la malaltia en el grup hospitalari", indica el Dr. José María Castellano, director científic de la Fundación de Investigación HM Hospitales.

Amb la posada en marxa d'aquest pla d'acció s’unificaran protocols clínics i es facilitarà el seguiment i l'avaluació dels pacients amb obesitat, la qual cosa permetrà identificar paràmetres que ajudin els equips mèdics a prevenir futures malalties. "El primer objectiu sempre és la prevenció, però quan això no ha estat possible, el tractament ha d'aconseguir una pèrdua de pes ponderal amb un creixement normal i crear les condicions adequades a través de modificacions en els hàbits nutricionals i estils de vida que permetin mantenir el normopès. Per tant, el pla d'acció per abordar l'obesitat familiar consistirà primer en registrar els adolescents amb obesitat/sobrepès i, en una segona fase, optimitzar el tractament personalitzant les condicions de cada pacient", explica la Dra. Isabel Romero, cap del servei de pediatria de HM Hospitales a Madrid.

En definitiva, HM Hospitales es posa com a objectiu posar setge a l'obesitat en l'adolescència amb aquest observatori. El següent pas se centrarà en oferir una proposta terapèutica en què primarà l'abordatge multidisciplinari, amb la pràctica d'activitat física, una dieta sana i equilibrada i la intervenció de psicòlegs i dietistes-nutricionistes per dissenyar estratègies per perdre pes. Aquests factors són essencials per revertir l'obesitat de forma adequada. És en aquest punt que és especialment important la identificació precoç, ja que l'obesitat pediàtrica tendeix a perpetuar-se en l'adolescència i la de l'adolescent en la vida adulta. 

stats