Criatures  /  Adolescència 19/11/2021

Un Nadal aprenent a escriure davant la llar de foc

Bel Olid, Muriel Villanueva i Ricard Ruiz Garzón participen en el primer Campus de Creació Literària de l’ARA i Fundesplai

Selena Soro
2 min
El Campus està pensat per a aquells nois i noies que gaudeixen del plaer de la lectura i l’escriptura.

Es busquen joves escriptors que vulguin aprendre a transformar les seves idees en contes i novel·les. La proposta? Una setmana de tallers literaris en una antiga casa de pagès al costat del pantà de Sau amb els principals escriptors de literatura juvenil en català. Es tracta de la primera edició del Campus de Creació Literària de l’ARA i Fundesplai, una proposta per a aquells nois i noies que gaudeixen del plaer de la lectura i l’escriptura o volen descobrir-lo per primera vegada. 

El Campus de Creació Literària, un spin-off dels Campus de Periodisme de l’ARA i Fundesplai, nascut a petició dels mateixos participants, tindrà lloc del 27 al 31 de desembre i s’hi podran inscriure joves d’entre 11 i 18 anys. Hi haurà un taller de creació de mons, un de creació de personatges, un de novel·la, un de conte... S’hi faran lectures conjuntes i els nois i noies podran entrevistar una editora i una agent literària, que els orientaran en els passos a seguir per publicar les seves obres. 

Colònies a la natura

Bel Olid, Ricard Ruiz Garzón, Muriel Villanueva i Selena Soro seran els escriptors que impartiran els tallers, que estaran complementats amb activitats lúdiques i esportives en un entorn natural i amb totes les mesures de seguretat. Hi haurà circuit de tirolines, bicicletades i tir amb arc o jocs de nit, entre altres activitats. La preinscripció es pot fer a través de la pàgina web d.ara.cat/campusdecreacio, amb la possibilitat d’optar a beques per a aquelles famílies que ho necessitin.

Els participants s’allotjaran en règim de pensió completa a la Casa de Colònies La Cinglera, dins la finca de Can Mateu, al pantà de Sau. La casa disposarà d’habitacions de quatre places, per mantenir la distància necessària. Per als tallers es farà ús de gel i mascareta i se seguiran les mateixes mesures de seguretat que es van aplicar durant els quatre Campus de Periodisme que es van celebrar amb èxit durant els mesos d’estiu sense que es donés cap cas de covid-19. 

L'escriptora Bel Olid serà una de les encarregades d'impartir els tallers.

L’equip de monitors i monitores del Campus estarà format per titulats en la direcció i monitoratge d’activitats de lleure infantil i juvenil, i alguns d’ells són especialistes en la natura (biòlegs i ambientòlegs). Totes les activitats estan pensades perquè hi pugui participar qualsevol infant o jove, independentment de si pateix alguna discapacitat física, sensorial o intel·lectual. El Campus de Creació Literària de l’ARA i Fundesplai, igual que els Campus de Periodisme, busquen formar ciutadans i ciutadanes amb esperit crític i autònoms i crear un entorn segur on puguin explorar i desenvolupar les seves aptituds creatives mentre fan amics i creen records inoblidables. 

Un segell consolidat

Els Campus de l’ARA i Fundesplai van néixer l’any 2018 en el marc del grup d’innovació del diari ARA. Des d’aleshores, més d’un centenar de nois i noies han participat en les diferents edicions dels campus, que inclouen temàtiques especialitzades com el periodisme social o l’humor. Els tallers els han impartit periodistes com Antoni Bassas, Toni Soler, Mònica Planas, Toni Padilla o Empar Moliner.

stats