Adolescència 03/11/2021

L'esport trenca barreres

Se celebren les Jornades de Salut i Esport, organitzades per l’Associació Esportiva Nacho Juncosa amb la col·laboració de Special Olympics Catalunya

2 min
Foto de grup d'alguns dels joves que van participar en la trobada inclusiva.

L’Associació Esportiva Nacho Juncosa ha organitzat les terceres Jornades de Salut i Esport - Hàbits de Vida Saludables i Alimentació amb la col·laboració de Special Olympics Catalunya, unes jornades que tenen per objectiu fomentar la pràctica i els hàbits de vida saludable entre els nois i noies de l’Escola d’Educació Especial ACIDH i de l’Escola Garbí Pere Vergés d’Esplugues de Llobregat. Aquest any ha sigut una edició especial perquè la jornada ha sigut unificada, amb nois i noies amb discapacitat intel·lectual i d'altres sense discapacitat compartint les activitats.

El Club Esportiu Laietà de Barcelona va ser la seu d’aquestes jornades esportives, on els pràcticament 60 alumnes van poder gaudir de diferents estacions de bàsquet, tenis, pàdel i futbol amb tècnics professionals. A més, van participar en una sessió de nutrició i hàbits saludables amb Mireia Canalda, en què van poder cuinar unes barretes energètiques. 

A l’estació de tenis van comptar amb un company de joc molt especial, el capità de l’equip espanyol de la Copa Davis, Sergi Bruguera. També els va visitar el jugador de bàsquet del FC Barcelona Àlex Abrines, l’exnedadora de natació sincronitzada Gemma Mengual i l’exjugador de futbol del FCB Tente Sánchez. 

Mireia Canalda ensenyant els joves a cuinar barretes energètiques.

La particularitat d’aquestes jornades va ser que les van viure dues escoles diferents, una d’educació especial, l’ACIDH, i una altra ordinària, l’Escola Garbí Pere Vergés, de manera que els alumnes van poder compartir grup i practicar esport conjuntament, fent un pas més cap a la integració total de les persones amb discapacitat intel·lectual en la societat. “Tothom en algun moment de la seva vida hauria de viure una experiència així: compartir temps amb persones amb alguna discapacitat fent esport, una disciplina essencial per fer que tots ells i elles se sentin com nosaltres, que és el que més uneix les persones”, apunta Alba Laudes, de l’Escola Garbí.  

El professor d'educació física de l’Escola Garbí, Sergi Clols, afirma que amb aquestes jornades “s’aconsegueix trencar tabús i superar la barrera del desconeixement”. “Ha sigut una experiència molt positiva, m’ha agradat estar amb altres escoles i conèixer gent nova”, apuntava l’esportista Nicolai Arroyo, de l’ACIDH. 

L’Esport Unificat és un programa de Special Olympics internacional que expressa l’ambició del moviment per ser reconegut com una comunitat inclusiva on les persones amb discapacitat intel·lectual (ID) i les persones sense discapacitat tinguin l’oportunitat de gaudir conjuntament tant dins com fora del terreny de joc. Special Olympics Catalunya dona suport a aquestes jornades inclusives i unificades, ja que potencien els valors positius de l’esport i busquen la inclusió social de les persones amb DI. 

stats