Criatures 13/04/2021

Fomentar l'esperit crític dels joves

La Fundació Pere Tarrés posa en marxa una campanya de vídeos i recursos pedagògics

3 min
Una imatge del vídeo sobre voluntariat

La Fundació Pere Tarrés ha posat en marxa la campanya I tu què en penses?, formada per vídeos curts que aprofundeixen en els valors dels joves i adolescents i que promouen la seva reflexió sobre diversos temes que els interpel·len. L’objectiu de la iniciativa és oferir eines als monitors i educadors que acompanyen aquests joves en el seu procés educatiu per tal d’ajudar-los a fomentar dinàmiques de reflexions i debats en les activitats de lleure i a potenciar en ells l’esperit crític.

Actualment són molts els reptes als quals s’enfronten els joves. Malauradament, la societat en què vivim, marcada per les modes, el pensament homogeni i la immediatesa de les xarxes socials, cada cop permet menys espais per a la reflexió i el debat. Per això el projecte pretén fomentar l’esperit crític i convidar els joves a aprofundir en el seu posicionament davant dels problemes que els afecten directament i a construir un sistema de valors i un sentit ètic que els orienti l'existència.

La iniciativa està composada per vídeos breus que han estat ideats, guionitzats, dirigits i interpretats per monitors i joves de diferents centres federats del Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans (MCECC) de la Fundació. En tant que les temàtiques seleccionades afecten a la vida quotidiana de la majoria de joves, es difondran tant entre els 200 centres d’esplai integrats al MCECC (que apleguen 25.000 infants i 4.500 monitors) com en la resta de federacions de lleure, instituts d’educació secundària, projectes de joves i altres iniciatives públiques o privades que apleguin o treballin amb gent jove. També pot ser un recurs per reflexionar en família amb els fills

Primer vídeo de la campanya, centrat en el voluntariat

Cada vídeo està centrat en una temàtica diferent i té també una posada en escena, un format i un enfocament específics: hi ha entrevistes, converses filmades de manera espontània, escenes de ficció o dinàmiques participatives. En aquests espais els infants i joves i els monitors, però també altres persones implicades en el món del lleure, ens expliquen les seves opinions i impressions sobre temes tant diversos com el voluntariat, la relació dels joves amb les seves famílies, les maneres d’interactuar entre infants i joves, l’educació, el consum de tòxics, les noves tecnologies, el medi ambient o la visió de futur.

El llançament de cada vídeo, a més, va acompanyat de diferents recursos i propostes, com publicacions, fitxes, recursos pedagògics o dinàmiques diverses que conviden els joves a la reflexió i a la concreció del seu posicionament davant de situacions de la vida quotidiana que sovint no han dedicat temps a analitzar. 

El primer vídeo del projecte està centrat en el voluntariat i va ser gravat durant els cursos residencials de monitors i directors de l'estiu passat. Els joves que hi participen responen a preguntes sobre la importància de destinar part del seu temps lliure a realitzar voluntariat, el temps que hi dediquen, què els aporta, etc. La resta de vídeos s’aniran publicant progressivament al llarg del 2021, a ritme d’un per mes, excepte juliol i agost.

La iniciativa vol generar debat públic sobre cada una de les temàtiques que protagonitzen els vídeos, i per això la campanya esperona a tothom que vulgui a participar-hi i a opinar sobre cada qüestió a través de les xarxes socials amb el hashtag #ITUQUEENPENSES. A més, els centres d’esplai del MCECC també podran enviar el seu feedback a través d’un formulari online i, posteriorment, la revista Estris el recollirà per publicar-ne una notícia (juntament amb un article d’opinió d’un expert sobre la temàtica tractada aquell mes). Aquesta iniciativa ha comptat amb la col·laboració de la Fundació Casa de la Misericòrdia.

stats