Adolescència 25/02/2022

Un 'escape room' de ciència-ficció sobre alimentació sostenible

Fundesplai inaugura Escape Food 2050, un escape room que combina ciència-ficció amb orientació educativa sobre alimentació sostenible

3 min
Els jugadors hauran d’evitar que es desencadeni una catàstrofe climàtica i alimentària a través de diferents proves

Fundesplai obrirà oficialment al públic avui, divendres 25 de febrer, Escape Food 2050, la primera sala d’aquestes característiques que combina escape room, ciència-ficció i orientació educativa centrada en l’alimentació sostenible. Aquesta instal·lació està ubicada a la seu de Fundesplai (C/ Riu Anoia 42-54, 08820, el Prat de Llobregat), i complementa l’oferta cultural i educativa que proposa l’exposició Menja. Actua. Impacta sobre alimentació sostenible i saludable. 

Cristina Rodríguez, directora general de Fundesplai, destaca: “Aquesta és una activitat innovadora que ens ajuda a promoure l'alimentació sostenible i saludable, especialment entre el públic jove, i que se suma a l'exposició Menja. Actua. Impacta recentment inaugurada. Són dues iniciatives destacades que impulsa Fundesplai en el marc d'un treball més ampli amb infants, joves i famílies que també s'estén a esplais, escoles, cases de colònies i altres espais que eduquen en la convivència i la sostenibilitat”. Marc Alcaraz, que coordina l’Escape Food per part de Fundesplai, posat en relleu la vocació pedagògica que sempre està present en les activitats de Fundesplai, però que no renuncia a l'estil trencador amb ambientació de ciència-ficció dels escape room. Finalment, Paula Fernandez, de Cronologic, explica que es tracta d'una proposta molt interactiva, amb tres escenaris totalment inèdits, com ara la primera sala, que, a més, és visible des de l'exterior. 

L'activitat estarà disponible cada divendres, dissabte i diumenge a la seu de Fundesplai.

Escape Food 2050 proposa una aventura de ciència-ficció per un futur distòpic en què els jugadors hauran d’evitar que es desencadeni una catàstrofe climàtica i alimentària a través de diferents proves, que estan relacionades amb l’alimentació sostenible. Abans d’entrar, cada grup participant haurà de fer una compra molt especial en un supermercat, situat a les mateixes instal·lacions. Els productes que els equips adquireixin condicionaran tota la partida i els permetran anar resolent els diferents enigmes. 

L’activitat està pensada perquè puguin participar-hi grups des de 2 a 6 persones, que hauran d’anar superant diferents proves en un temps màxim de 60 minuts. Hi poden participar jugadors a partir de 15 anys o a partir d’11 anys si van acompanyats al grup de dos adults. L’espai està adaptat per a persones amb mobilitat reduïda. 

Viatges en el temps 

Escape Food 2050 és una iniciativa de Fundesplai en col·laboració amb Cronologic, una empresa especialitzada en aquest tipus d’instal·lacions amb més de set anys d’experiència al sector. Tots els jocs dissenyats per Cronologic estan relacionats amb viatges en el temps i en el cas d’Escape Food 2050 els jugadors saltaran cap al futur per evitar que es desencadeni una distopia. Aquesta instal·lació destaca perquè té escenaris inèdits i no utilitza panys per anar superant les diferents sales. 

A més, aviat Fundesplai posarà en marxa un altre escape room destinat al públic infantil. 

Com dèiem, està ubicada al nou espai multifuncional de la seu de Fundesplai, on també podem trobar l’exposició de 1.500 m2 Menja. Actua. Impacta, que fa un recorregut immersiu per com els sistemes alimentaris impacten en la salut de les persones i el planeta. Aquest espai forma part de l’ampliació de les instal·lacions que Fundesplai va inaugurar el 20 de novembre de 2021 i que es complementen amb el nou mòdul de l’Alberg, amb 5.300 m2, que suma 50 habitacions a les 74 existents fins a arribar a les 124 i un total de 457 places, i un equipament per a formació, amb 1.400 m2 i 14 aules, sales de treball i un àgora amb capacitat per a 100 persones. En total, l’ampliació ha suposat duplicar la superfície construïda de la seu de Fundesplai, que ha passat d'11.000 m2 a 22.000 m2. 

stats