Adolescència 19/01/2021

Art, cinema i tallers per abordar la diversitat sexual

Tres mesos d'activitats en línia sobre la realitat de les persones LGTBI+

A.f.
3 min
El Centre LGTBI+ ha preparat una innovadora programació de xerrades i tallers culturals

Amb el lema Joves LGTBI+, el futur és ara, el Centre LGTBI posa en marxa una campanya per presentar el nou programa d’activitats que tindran lloc durant el primer trimestre de l’any. L’objectiu del cicle, que es desenvoluparà telemàticament a través de Zoom i YouTube, és posar sobre la taula les realitats i necessitats de l’adolescència LGTBI+ a través d’una variada programació de tallers, xerrades i activitats culturals. El denominador comú dels tallers, dirigits preferentment a joves de 13 a 17 anys, és la voluntat de treballar des de les arts plàstiques, la música i l’audiovisual amb l’ajut d’artistes i creadores de la ciutat. És el cas del taller de fanzins que ha preparat Laboratorio Móvil, que permetrà descobrir els secrets de l’autoedició independent jugant amb textos i imatges. El grup de raperes La Clika Pika, per la seva banda, proposarà treballar en grup en la producció d’un tema de rap amb perspectiva de gènere. El projecte resultant serà la base sobre la qual s’articularà un videoclip col·laboratiu supervisat per Las Pibas REC. A més, l’Escola Professional DJ Kids ensenyarà a mesclar cançons a partir de composicions inclusives que conscienciïn sobre la realitat LGTBI i la discriminació de les dones. L'últim taller en línia, coordinat pel col·lectiu Embossades, proposarà practicar l’artivisme feminista pintant bosses de tela.

Les dates de celebració dels tallers, que es realitzaran preferentment a través de la plataforma Zoom, i els terminis d’inscripció es poden consultar a la web Centrelgtbi.barcelona.

Anàlisi de les relacions sexoafectives i el paper de les influencers a les xarxes

influencersEl Centre LGTBI vol analitzar el repte que suposa incorporar la perspectiva de la diversitat sexual i de gènere als diferents recursos i espais de salut sexual adreçats a l’adolescència. Aquest serà l’eix vertebrador d’una taula rodona (4 de febrer, 18 h) protagonitzada per Elena Longares, coordinadora del servei d’atenció a adolescents LGTBI+ del Centre Jove d’Atenció a les Sexualitats; Abel Huete, educador del projecte Oasis, i Isa Duque, psicòloga, sexòloga i terapeuta sistèmica familiar. També s’abordarà la necessitat de repensar l’erotisme fugint de l’heteronormativitat i el jovecentrisme de cossos perfectes. Es farà de la mà de Lídia Sardà, Mónica Toledo, Carlota Coll i Laura Arcarons, creadores del projecte Voluptas (10 de febrer, 18 h).

D’altra banda, el Centre LGTBI ha convidat diferents influencers a reflexionar sobre la relació de l’activisme LGTBI i les xarxes socials i el poder que tenen aquests mitjans a l’hora de canviar les relacions personals i crear referents durant l’adolescència (5 de març, 18 h). Carolina Iglesias (Percebes y Grelos), Elsa Ruiz y Daniel Valero (Tigrillo) conversaran amb Ainhoa León sobre la seva experiència en la creació de contingut i la seva projecció com a activistes i referents LGTBI. Les xerrades es podran seguir a través del canal de YouTube del Centre LGTBI.

La formació del professorat, clau per a l’abordatge de la diversitat a l’aula

Per primera vegada, el Centre LGTBI oferirà una activitat especialment dirigida al professorat, impartida per Cooperativa Candela. Es tracta d’una formació teoricopràctica (19 i 25 de febrer) per a docents de secundària i que té com a objectiu donar eines per integrar la perspectiva de la diversitat sexual i de gènere a l’aula i abordar les discriminacions i violències que sorgeixen en els entorns educatius.

Llibres i cinema, també presents

En l’àmbit literari, destaca la presentació d’Eternos, primera novel·la de l’advocat i activista Ton Mansilla, que se submergeix en la realitat que viuen molts joves LGTBI+ en països on l’homosexualitat està penada. També es presentarà (h)amor6 trans, un volum coordinat per Lucas Platero en què catorze veus de la cultura i l’activisme trans donen respostes a qüestions relacionades amb el gènere. A més, el Centre acollirà la presentació de Mariquita. Una historia autobiográfica sobre la homofobia, una novel·la gràfica de Juan Naranjo que repassa les pròpies vivències de l’autor durant la seva infantesa a l’Espanya dels anys 90. Els tres actes es podran seguir, respectivament, els dies 24 de febrer, 3 i 24 de març, a les 18.30 h, a YouTube. D’altra banda, el col·lectiu Teleduca ha realitzat per al Centre LGTBI una selecció de pel·lícules que aborden l’adolescència LGTBI+ des de la perspectiva de la família, les amistats o les relacions sexoafectives. Un amor de verano (23-24 de gener), Heartstone (6-7 de febrer), 3 generaciones (20-21 de febrer), Fucking Amal (6-7 de març)i XXY (13 de març) són els títols seleccionats. Els films es podran veure a través de la plataforma digital dels Cinemes Girona, on estaran disponibles durant 24 hores.

stats