El projecte de vida
La vida adulta d’un adolescent pot dependre del que decideixi i faci de jove
A l’últim tram de l’adolescència sorgeix la conveniència i la necessitat de fer-se un projecte de vida que doni forma a les expectatives personals, professionals, socials, etc. És en aquesta edat quan l’inconformisme forma part de l’ADN dels adolescents i tenen empenta, il·lusió i creativitat. Això fa que sigui un bon moment per plantejar-se un projecte de vida. La vida adulta d’un adolescent pot dependre, en algun mesura, del que decideixi i faci de jove.
Si bé un projecte de vida ha de contenir una certa dosi d’utopia, no s’ha de convertir en una fantasia allunyada de tota possibilitat de fer-se realitat. S’ha de tenir en compte que el projecte ha d’estar estretament lligat a la seva realitat personal i a la de l’entorn en què viu. El resultat final tindrà a veure amb la il·lusió i la tenacitat que hi posi per aconseguir-ho, i a la fidelitat amb els compromisos que s’hagi fixat. Una bona part del projecte vital es materialitza a través de l’elecció d’uns estudis, un ofici o una professió, la qual cosa fa que sigui molt important l’orientació escolar i professional que rebi dels pares i de l’escola, especialment en els cursos en què hagi de prendre una decisió en aquest sentit.
El projecte de vida, que pot ser tan variat com el nombre de persones que se’l plantegin, s’ha de basar, per començar, en aconseguir una premissa fonamental que és ser persona i, a partir d’aquí, amb aquesta base sòlida, construir el seu projecte segons els seus interessos, valors, capacitats, realitat personal i social, il·lusions, expectatives, etc.
Ser persona és, entre altres coses, ser responsable, respectuós, dialogant, digne de confiança, accessible a tothom, optimista, solidari... Si s’aconsegueix aquest perfil com a persona, ja es té molt camí recorregut. Ara només queda completar el projecte amb les expectatives professionals, personals i socials.
Si els pares que teniu fills adolescents els voleu ajudar en aquest aspecte, us proposem un qüestionari que us ajudarà a reflexionar plegats sobre el tema. L’escola ho farà mitjançant el seu programa d’orientació a les tutories i del psicopedagog al gabinet d’orientació.
Punt de reflexió
Punt de reflexióPensa en quin serà el teu projecte de vida tenint en compte les respostes que et donis a partir de les següents pistes per a la reflexió.
Què vull ser?
Què vull aconseguir?
Com vull que sigui la meva vida?
Quins valors són irrenunciables en la meva vida?
Tinc algun model de persona per imitar?
Soc conscient de les meves capacitats?
Conec les meves limitacions?
Quines són les prioritats en la meva vida? Ser un bon professional? Ser una bona persona? Formar una família? Tenir molts diners, fama, prestigi...? Ser una persona altruista, dedicada a ajudar els altres? Ser una persona compromesa socialment?
Ara fes un esforç d’imaginació i dissenya el perfil de la persona que podries ser d’aquí a uns deu o dotze anys, que és quan, aproximadament, s’hauria de materialitzar aquest projecte. Probablement et veuràs reflectit en una combinació d’algunes de les característiques que t’apuntem a continuació.
Hauràs estudiat una carrera
No podràs comprar-te un habitatge
Hauràs après un ofici
Tindràs una hipoteca que et condicionarà molt
Tindràs una feina
Tindràs aquell cotxe que t’agrada tant
Estaràs sense feina
Els teus interessos hauran canviat molt
Viuràs amb els teus pares
Et sentiràs satisfet de la teva trajectòria vital
T’hauràs independitzat
Estaràs frustrat perquè els teus somnis no s’hauran complert
Estaràs casat
Tindràs inquietuds polítiques
Viuràs en parella
Tindràs inquietuds religioses
Tindràs fills
Tindràs inquietuds socials
T’hauràs separat
Seguiràs mantenint el teu aspecte juvenil
Tindràs un aspecte una mica diferent, més adult
Hauràs volgut canviar la teva imatge física
Continuaràs vestint tan a la moda com sempre
Vestiràs de forma més convencional, per la feina
T'hauràs comprat un habitatge
etc.
Jesús Blanquet és pedagog