Redescobrir la ciutat

Kids&Cat ofereix experiències i rutes interactives per a famílies i escoles tant en català i castellà com en anglès i alemany

Esther Escolán
3 min
Redescobrir la ciutat Sis experiències diferents

Fa dos anys Anna Pérez i Bergith Mayer-Schuchard van sentir el que elles mateixes anomenen “amor a primera vista”. Mayer-Schuchard feia temps que donava voltes a fer un projecte semblant i buscava amb qui compartir-lo. Així comença la trajectòria de Kids&Cat, una iniciativa que proposa rutes interactives per conèixer els secrets de la Ciutat Comtal a través de l’aprenentatge vivencial que sorgeix del joc de manera natural i espontània. Ho fan en català i castellà per a famílies locals i en anglès i alemany per a turistes i com a complement perquè les escoles treballin les llengües estrangeres.

DESCOBERTA CONJUNTA

El catàleg de Kids&Cat compta amb sis activitats. Totes tenen una part vivencial en què grans i petits interactuen experimentant: toquen, oloren i tasten espècies a la ruta de Colom i el Nou Món ; fan un taller d’expressió amb esprais al final de la ruta de l’art urbà com a projecte social; juguen a jocs romans i medievals enmig del call jueu; s’orienten amb la brúixola i busquen dracs amagats en façanes, columnes i gàrgoles... “Hi ha un tema sobre el qual volem descobrir coses, relacionat sempre amb Barcelona i la seva història, i donem molta importància a les preguntes que els infants puguin fer-se sobre el que es va explicant; els ajudem a trobar les seves pròpies respostes, que no han de ser les nostres i des des les quals es pot construir molt conscientment”.

PRENEU NOTA!

El dissabte 30 de desembre Kids&Cat oferirà una ruta oberta en català de Barcelona, ciutat de dracs en una oferta especial de Nadal. En trobareu més informació a www.kids-cat.com

Una proposta que, sense forçar res, acaba captivant també els adults que acompanyen els nois i dona lloc al que Pérez i Mayer-Schuchard descriuen com “una situació molt bonica de descoberta conjunta, en què fins i tot les famílies locals poden redescobrir la seva ciutat d’una manera diferent, recuperant Barcelona des dels ulls d’un nen”. Aquest és el desig que hi ha darrere de Kids&Cat: “El de tornar a fer les coses amb el màxim de consciència, reflexionant i aprenent al costat de les noves generacions”. I tot això, apunten, “respectant les persones i les cultures, començant pel respecte a la nostra ciutat i a les moltes històries que ens pot explicar”. Aquesta filosofia també l’encarna l’equip de guies nadius anglesos i alemanys que està al capdavant de les rutes escolars.

IMMERSIÓ LINGÜÍSTICA

“En el cas de les escoles ens interessava oferir una proposta interactiva que obligués a moure’s per Barcelona fent un joc de descoberta i alhora interactuant amb un nadiu en anglès o alemany”, expliquen les impulsores del projecte. Per dur-lo a terme, les escoles reben un vocabulari visual que treballen prèviament a classe i després de l’activitat s’emporten un dossier per a cada alumne que es fa a l’aula en l’idioma que s’ha treballat. Una dinàmica que fa aflorar una sèrie de valors, com ara “el treball per projectes i en equip i la possibilitat de viure la llengua perdent la por a parlar-la, que és com millor s’integra i com millor s’aprèn”. Així mateix destaquen que es tracta “d’activitats multidisciplinàries amb què, a banda de l’idioma, es poden treballar temes d’història com la Barcelona romana i medieval”.

Una proposta molt cuidada que en època de vacances compta amb l’afluència de més famílies i que fins ara ha ofert una cinquantena de rutes en diversos centres escolars, sobretot als alumnes de cicle superior de primària i d’ESO. “També hem tingut algunes experiències molt favorables amb grups d’intercanvi d’ESO i batxillerat que passaven i que han fet l’activitat en alemany (la seva llengua) i castellà (la que venien a aprendre)”. El repte ara és incorporar també la llengua francesa al seu catàleg.

Sis experiències diferents

  1. Colom i el Nou Món. Es descobreix com era el món ara fa 500 anys i com era la vida al port o en les travessies marines a bord d’una caravel·la.
  2. Barcelona, ciutat de dracs. El públic segueix un joc de pistes que permet descobrir les llegendes que hi ha darrere dels dracs de Barcelona.
  3. Dels romans a l’Edat Mitjana. Passeig pels carrerons del Casc Antic en què s’explora la Barcelona de l’època romana i medieval a peu de carrer i sota terra.
  4. Street art. S’hi explora el vessant de l’art urbà com a projecte social a través dels grafitis del Poblenou i es fa un taller d’expressió lliure amb esprais en una de les parets del projecte Murs Lliures.
  5. Starchitects, petits i grans arquitectes. S’investiga diferents estils d’arquitectura a Barcelona fent una ruta en patinet o bici.
  6. Quin gust té Barcelona. S’aprèn la història del Mercat de Santa Caterina, tot acostant l’alimentació conscient amb un joc de pistes i un taller de cuina.
stats