Els esplais

Coneixes algú que vagi a un esplai? Potser tu? Els esplais o caus són llocs on es troben nens i nenes per compartir una estona jugant i fent activitats guiades pels monitors. I justament aquest cap de setmana se celebra una gran festa dels esplais de Catalunya. T’ho expliquem tot seguit.

Cristina Serret
2 min
Els esplais  Flow Free ICuadernos  by Rubio

Jugar, divertir-se i aprendre

Als esplais els nens i nenes s’ho passen molt bé. Fan jocs, excursions, acampades… i també aprenen valors com l’amistat, el respecte i la solidaritat. Per això es diu que els esplais són centres d’educació en el lleure.

Els monitors o caps, l’ànima dels esplais

A tots els esplais hi ha un grup de nois i noies més grans que fan de caps o monitors. Hi dediquen el seu temps de manera voluntària, perquè els agrada i s’ho passen bé. Molts monis han anat a l’esplai de nens i, en fer-se grans, no se n’han volgut separar.

Tothom hi té alguna cosa a dir

Un esplai és diferent d’una escola. Aquí manen els caps o monitors, però moltes decisions es prenen en grup o assemblea, i la feina dels monitors consisteix sobretot a acompanyar els nens, fer les activitats amb ells i ajudar-los si els cal. Al cap del temps, els monis són com uns germans grans.

Com els coneixerem?

Els esplais tenen un nom. Per exemple, Esplai Mestral. També solen tenir un logotip que els representa. Fins i tot de vegades tots els membres de l’esplai llueixen una peça de roba que els identifica, com una samarreta o un fulard.

La gran festa dels esplais!

Què faràs demà, diumenge? Si vols, pots anar a la 31a Festa Esplai, que es farà al Parc Nou del Prat de Llobregat de les 11 del matí a les 5 de la tarda. Organitzada per Fundesplai, podràs participar en més de 50 activitats, com tallers de circ, salt en tirolina o cursets per aprendre a fer horts al balcó. Pots trobar més informació a Fundesplai.org.

Vocabulary

Long tradition: llarga tradició

So many: tants

Surely: segur

Near: a prop de

Give it a try: provar, donar una oportunitat

stats