Criatures 02/06/2018

L’olfacte

L’olor que fan les sabatilles esportives quan te les treus, el sofregit del sopar o el sabó de la rentadora són aromes quotidianes. El nostre nas té capacitat per ensumar aquestes i milers d’olors més. Unes ens porten records i unes altres ens alerten dels perills, però la majoria ens passen desapercebudes. Fixa’t, si no, en quina olor sents en aquest mateix moment.

Cristina Serret
1 min
L’olfacte  Thinkrolls Piccoli Zoo

Tots tenim una petjada olfactiva

Desprenem una olor que és única i que ens identifica. Els nadons i les mares són capaços de reconèixer-se per aquesta olor.

Les olors no agraden igual a tothom

El que per a tu fa pudor, per a una altra persona pot ser una olor agradable. I no cal que siguin olors pudents. Pensa, per exemple, en alguns perfums.

Les olors ens fan emocionar

L’olfacte és l’únic sentit que va directament al cervell i per això està relacionat amb els sentiments. L’olor d’un sabó o un menjar ens pot fer recordar persones o fets de manera gairebé instantània.

L’olfacte és un bon detector de perills

Quan un menjar fa mala olor, senyal que s’ha fet malbé. El nas també ens permet detectar perills com ara incendis o fuites de gas.

Ens acostumem a les olors

Entres en una pizzeria i sents l’oloreta del forn de llenya. ¿Però oi que al cap d’una estona ja no la notes? Això passa perquè ens acostumem a les olors. Amb casa teva passa igual: totes les cases fan una olor particular, però quan fa una estona que hi has arribat, ja no la sents.

Hi ha persones que són grans ensumadores

El sentit de l’olfacte es pot educar. Els perfumistes, per exemple, són capaços de diferenciar milers d’olors diferents.

Vocabulary

New: nou

Smell: olor

Up to the point that:fins al punt que

To decrease: disminuir

Sense: sentit

stats