Criatures 02/02/2019

La cara oculta de la Lluna

Aquest 2019 farà 50 anys que els primers astronautes van trepitjar la Lluna. Però hi ha una part del satèl·lit que fins ara havia estat inexplorada. D’aquesta zona en diem la cara oculta de la Lluna i, gràcies a la nau que hi ha enviat l’Agència Espacial Xinesa, ara ja en sabem algunes coses

Cristina Serret
1 min
La cara oculta de la Lluna

Per què hi ha una part de la Lluna que no veiem mai?

Perquè la Lluna triga el mateix a donar una volta sobre ella mateixa que a orbitar al voltant de la Terra. Per això, hi ha una part d’aquest satèl·lit que mai podem veure.

Quina mena de nau hi ha arribat?

El Chang’e 4 és una nau no tripulada i, per tant, no duia astronautes. El nom fa referència a una deessa que, segons la mitologia xinesa, habitava a la Lluna.

Per què és una fita?

Perquè, tot i que en teníem imatges, aquest és el primer cop que un mòdul espacial aterra en aquesta part de la Lluna. A més, la sonda xinesa té un petit robot, el Yutu-2, que explorarà i estudiarà la zona.

Què s’ha aconseguit?

Un fet històric: s’ha fet germinar una llavor de cotó a la Lluna. Cal dir, però, que no ha crescut en sòl lunar, sinó que ha brotat dins d’un contenidor hermètic. Conrear a la superfície de la Lluna seria molt difícil, perquè les temperatures oscil·len entre els 100 ºC i els -100 ºC.

Vocabulary

sight: vista

darkside: cara fosca

spacecraft: coet

far: lluny, allunyat

near: a prop

stats