Techcamp: colònies + internet de les coses

L’edició d’aquest any de les colònies que organitza mSchools se centra en el desenvolupament de solucions vinculades a l’internet de les coses (IoT) i al ‘big data’.

Techcamp: colònies + internet de les coses  Entusiasme  Innat
Judit Monclús
06/08/2016
3 min

L’estiu és temps de vacances, però també una bona oportunitat per adquirir nous coneixements fora de l’àmbit de les aules. Per aquest motiu, la Mobile World Capital Barcelona impulsa per segon any consecutiu l’mSchools TechCamp, les colònies tecnològiques adreçades als guanyadors de la tercera edició dels mSchools App Awards, el certamen que premia els millors projectes d’aplicacions mòbils desenvolupats per alumnes catalans en el marc de la proposta educativa d’App Education. En aquesta ocasió, els campaments estan centrats en el desenvolupament de solucions vinculades a l’internet de les coses (IoT, per les sigles en anglès) i al big data.

“A mi, que no tinc gaires coneixements digitals i és el primer cop que guanyo un premi d’aquests, m’enriqueix moltíssim, perquè el que estic aprenent és nou i tinc la sensació que em pot oferir un futur”, explica Alba Ruiz, estudiant de l’Institut Torre del Palau de Terrassa i membre de l’equip que va idear l’aplicació Make Music, que va rebre una menció especial a la millor presentació pública als mSchools App Awards 2016. “Els nostres professors de tecnologia ja ens ho van explicar: en el futur hi haurà llocs de treball que no es podran ocupar per falta de formació. Aquestes formacions que ens fan ara ens podran ajudar a tenir un lloc de treball que ens interessi i una feina que ens agradi”, afegeix la jove terrassenca de 15 anys, que, a més de ser una apassionada de la música, també ho és de la tecnologia i la ciència.

TECNOLOGIA PER A LA LLAR

La segona edició de l’mSchools TechCamp es va dur a terme entre els dies 23 i 31 de juliol a la casa de colònies La Cinglera de Vilanova de Sau. Una trentena de joves d’entre 14 i 18 anys han participat en un programa que ha combinat tallers teòrics i pràctics basats en metodologies d’aprenentatge per projecte amb activitats lúdiques a l’aire lliure, com sortides en caiac i gimcanes. La proposta de projecte que havien de fer els estudiants ha sigut, aquest cop, desenvolupar un prototip de solució domòtica basat en l’IoT que permetés interactuar amb els objectes quotidians d’una casa, mitjançant la programació de microcontroladors i la recollida de dades de diferents sensors. A través de dispositius Raspberry Pi i Arduino, han creat un control automàtic de les llums d’una casa i han programat una alarma amb sensors de control de presència, entre d’altres.

La formació que ha ofert l’mSchools TechCamp s’ha desenvolupat en un entorn visual basat en blocs, cosa que ha permès que els participants hagin pogut crear aplicacions complexes sense necessitat de tenir coneixements avançats en programació. “Jo havia programat amb Arduino IDE, i ara m’estan introduint el concepte de programació en blocs, que no coneixia i que té a veure amb l’aplicació que vam presentar als premis, però com que la nostra era molt visual, no havíem treballat tant la interacció amb objectes físics i ara estem descobrint més opcions per a la nostra apli”, assenyala Xavier John Anderson, estudiant d’ESO a l’Institut Mare de Déu de la Candelera de l’Ametlla de Mar i un dels desenvolupadors d’Emocionari, l’apli distingida en la categoria de serveis a la comunitat i la ciutadania.

Anderson, a qui li agradaria dedicar-se al pentesting -una disciplina que s’encarrega de trobar debilitats en sistemes informàtics-, recomana l’experiència que ha viscut a l’mSchools TechCamp: “És bastant fàcil agafar el fil i enganxar-te a les classes. I és important tenir un bon fons d’aprenentatge en tecnologia perquè, ara per ara, és el que mou el món”.

Entusiasme innat

L’mSchools TechCamp planteja una formació transversal i multidisciplinària a la vegada que permet treballar en un entorn natural, obert i col·laboratiu. “Els estudiants aprofiten tot el que els donem a nivell de formació. Si les matèries són interessants, són els primers que s’hi posen, que s’arremanguen i que fan la feina”, apunta Albert Forn, director de mSchools, un programa que està impulsat per la Mobile World Capital Barcelona, en col·laboració amb la GSMA, la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona. “La realitat és que el talent hi és, només cal potenciar-lo, ajudar-lo a sortir i que tingui oportunitats”, afegeix. Els responsables de l’mSchools TechCamp estan molt satisfets de la resposta que han obtingut dels estudiants que hi participen, pel seu alt nivell d’implicació i per les sinergies que estableixen entre ells. “És molt diferent el concepte de tecnologia que tenen ells i s’ha de reconèixer que costa sorprendre’ls perquè consideren que la tecnologia forma part de la nostra vida i que tot és molt senzill”, diu Sergi Pons, un dels encarregats d’impartir l’activitat formativa del TechCamp. Són la generació de la immediatesa, però no es conformen i en volen saber més.

stats